Mladi umetnici u Knjaževcu

Izvor: RTS, 25.Jul.2019, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi umetnici u Knjaževcu

U Knjaževcu je počeo 58. festival kulture mladih Srbije, jedna od smotri sa najdužom tradicijom u našoj zemlji. Za 58 godina trajanja manifestacije, svoja umetnička ostvarenja Knjaževčanima je predstavilo više od 50 hiljada mladih stvaralaca iz Srbije i okolnih zemalja.
Tradicionalnu festivalsku himnu otpevala je mlada Knjaževčanka Milja Stojanović, a u programu svečanog otvaranja nastupili su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << muzičari Danica Dujaković, Mila Dobrosavljević, Anja Rajić i Sava Božinović.

"Pre mesec dana sam završila osnovne akademske studije u Beogradu i od oktobra ove godine biću student Johanes Gutemberg univerziteta u Majncu, u Nemačkoj. Kao umetniku koji kreće svoju karijeru od izuzetnog mi je značaja učestvovanje na festivalu koji ovoliko dugo promoviše umetnost mladih", kaže Mila Dobrosavljević iz Vršca.
"Ovo je festival koji, mislim, ima najveću tradiciju u ovom delu Balkana, dakle 58 godina, što je prilično ozbiljan broj i eto sam taj broj meni uliva jednu dozu odgovornosti, ali i veliku sreću što sam večeras ovde i što mogu da sviram pred domaćom publikom, u svom gradu", navodi Sava Božinović iz Knjaževca.
U galeriji Doma kulture otvorene su izložbe radova studenata master studija Fakulteta likovnih umetnosti iz Niša i Fakulteta za umetnost i dizajn iz Beograda.
"Ova manifestacija, pre svega, pokazuje da kultura nije privilegija samo onih koji žive u velikim gradovima, s jedne strane ovo je takva vrsta doprinosa. S druge strane, veliki broj gostiju ne samo iz Timočke krajine i okolnih gradova već i iz čitave Srbije dolazi u Knjaževac jer želi da uživa u kulturno-umetničkim programima", objašnjava Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac.
U narednih osam dana na festivalskim scenama u Domu kulture održavaće se koncerti, promocije knjiga i pesničke večeri, dok će u Gurgusovačkoj kuli, u revijalnom delu festivala, nastupati poznati izvođači pop, rok i folk muzike.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.