Mladi u Vojvodini zaobilaze kontracepciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2013, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi u Vojvodini zaobilaze kontracepciju

NOVI SAD -

Samo sedam odsto osnovaca i srednjoškolaca, koji su seksualno aktivni, koriste kontracepciju, a šest odsto posećuje redovno ginekologa, pokazalo je istraživanje Udruženja "Fokus" sprovedeno u 10 vojvođanskih škola.

Najveći broj osnovaca i srednjoškolaca koristi prezervativ i antibebi pilule kao sredstva za kontracepciju, a čak 22 ispitanika je koristilo "pilulu dan posle".

"Čak 25 posto učenika srednjih škola poznaje osobu svojih godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja je imala abortus, dok je taj procenat među učenicima osnovnih škola nešto manji i iznosi 10 posto", navodi se u saopštenju ovog udruženja.

Istraživanje je pokazalo da je 14 odsto mladih, od 13 do 18 godina, seksualno aktivno, dok 25 posto poznaje vršnjakinju koja je imala abortus.

U Udruženju "Fokus" naglašavaju da razlika ukazuje da su učenici davali socijalno poželjne odgovore i da je mnogo veći procenat seksualno aktivnih.

Anketiranje osnovaca i srednjoškolaca je pokazalo da su prva seksualna iskustva dečaci imali sa 11, 12 i 13 godina, a najveći broj devojčica prvo seksualno iskustvo su imale sa 16 godina.

Ovo udruženje već drugi put sprovodi program vršnjačke edukacije "Ti biraš" o reproduktivnom zdravlju mladih, riziku ranog stupanja u seksualne odnose, prevenciji abortusa i polnoprenosivih bolesti, a u okviru programa urađeno je i istraživanje.

Iz Udruženja "Fokus" naglašavaju da ovaj program sprovode akušerske sestre, psiholog, pedagog i lekar opšte prakse i da je obučeno 150 vršnjačkih edukatora iz 10 škola koji su prenošenjem naučenog obuhvatili 5.000 vršnjaka.

Program "Ti biraš" u poslednje dve godine podržan je od strane Pokrajinskog sekretarijata za omladinu i sport kao deo Akcionog plana za mlade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.