Mladi u Srbiji: Ne veruju strankama, a uzimaju knjižice

Izvor: S media, 19.Apr.2012, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi u Srbiji: Ne veruju strankama, a uzimaju knjižice

Istraživanje javnog mnjenja koje su sproveli CeSID i Centar za novu politiku, dalo je rezultate nad kojima bi se trebalo zamisliti.

Mladi u Srbiji ne veruju stankama, ali veruju da će im partijska knjižica omogućiti dugoočekivani posao. Isto istraživanje pokazuje da je čak trećina mladih u Srbiji rasistički i nacionalistički orijenitisana, a oko dve trećine misli da nema nikakav politički uticaj.

Istraživanje je obuhvatilo građane >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srbije starosti do 35 godina. U kategoriju mladih svrstani su zbog aktuelnih društvenih okolnosti; naime, do 35. godine deca žive pod zajedničkim krovom sa roditeljima i nemaju zaposlenje.

Ne verujemo sami sebi

Istraživanje je pokazalo da svakom četvrtom ispitaniku ništa nije jasno u oblasti politike, a 18 odsto je reklo da im nije jasno - dosta toga.

Ipak, broj onih koji danas nisu upućeni u politku manji je nego 2007, kada je sprovedeno isto istraživanje. Najupućeniji u politička dešavanja danas su pristalice LDP-a, DS-a i D S S-a.

Ono što se decenijama u Srbiji ne menja jeste doživljaj mladih da ništa ne mogu da promene; 77 odsto ispitanika smatra da je njihov politički uticaj nikakav ili veoma mali.

- Samo dva procenta ispitanika veruje političkim stankama, a čak 10 odsto je veoma ili povremeno aktivno u njima, iz čega se zaključuje da građani ne veruju sami sebi – kaže Đorđe Vuković iz CeSID-a.

Partijskom knjižicom do radnog mesta

Istraživanje pokazuje da su politički najaktivnije pristalice Mlađana Dinkića. Interesantno je međutim, da upravo oni čija se stranka zalaže za departizaciju, najviše očekuju da se aktivizmom u partiji reši pitanje njihovog radnog mesta – navedeno je u istraživanju.

Mladi iz Srbije po posao u Ameriku

Izbori u Srbiji: Da li su nam potrebne kamere?

Primaju mito, sarađuju sa partijama i kriminalcima

To možda i ne bi trebalo da čudi, jer skoro polovina ispitanika tvrdi da lično poznaje bar jednu osobu koja je posao dobila zahvaljujući članskoj karti neke partije.

„Potamneo“ i 5. oktobar

Samo četiri odsto mladih kaže da ima potpuno poverenje u aktuelnu vlast, 77 im veruje samo delimično, a 19 odsto uopšte ne veruje režimu.

Mladi ocenjuju da se u Srbiji najbolje živelo za vreme vlade Zorana Đinđića, zatim za vreme Slobodana Miloševića, pa Vojislava Koštunice, a najgore se živelo poslednje četiri godine.

Za koga će mladi glasati?

Prema rezultatima istraživanja, oko 80 odsto ispitanika, a oko 65 odsto upisanih u birački spisak, ovog Đurđevdana će izaći na izbore.

-Polovina njih nam je rekla političku orijentaciju, druga polovina verovatno zna za koga će glasati, ali nisu hteli da kažu – kaže Vuković i dodaje:

-Najveću podršku među onima koji su izrazili političko opredeljenje imaju DS, SNS i LDP.

Kada su u pitanju političari, više od polovine mladih ne navodi nijednog u kojeg ima poverenja. Oni koji su se opredeli za nekog, uglavnom navode lidere DS-a i SNS-a Borisa Tadića i Tomislava Nikolića.

Vuković ovaj podatak objašnjava da veliki broj mladih na taj period gleda očima svojih roditelja:

- Jedan broj ispitanika nije bio punoletan kada su počeli problemi u Srbiji, pa se deo stavova može gledati kao reinterpretacija stavova njihovih roditelja.

Ni 5. oktobar nije više svetla tačka, jer se po mišljenju mladih od tog datuma do danas ništa nije promenilo.

Odnos prema EU, NATO i Kosovu

Podrška mladih članstvu Srbije u EU je pala, i sada iznosi oko 50 odsto, za razliku od 66 odsto koliko je ranije podržavalo ovu ideju.

Procenat mladih koji su za i protiv članstva u NATO se takođe smanjio, pa sada 38 odsto njih ne želi da Srbija bude članica ovog saveza.

Iako mladi u prvi plan ističu ekonomske probleme, niko nije ravnodušan prema dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

- Kada je u pitanju Kosovo, postoji razlika između onoga što mladi smatraju da bi trebalo uraditi i onoga što će se stvarno dogoditi - ocenio je politički analitičar Dejan Vuk Stanković. - Kada pitate mlade da li bi Kosovo trebalo da bude sastavni deo Srbije, 58 odsto ispitanika smatra da treba, dok 17 odsto zagovara podelu Kosova. Međutim , kada ih pitate šta će biti sa Kosovom, 41 odsto smatra da će ono biti nezavisna država.

Mladi veći rasisti od starijih

Istraživanje koje je sproveo CeSID pokazuje da su u Srbiji 30 odsto mladih modernisti, 20 odsto tradicionalisti, dok je polovina neutralna. Iako više od polovine mladih nije rasistički rapoloženo, procenat od 11 odsto rasista je veći od procenta u ostatku populacije.

Levica desnici i desnica levici

Analitičar Đorđe Vuković napominje da u Srbiji postoji zbrka u podeli na levicu i desnicu, jer nema klasične podele.

- U Srbiji od 1,5 miliona mladih, oko milion ne zna gde ideološki pripada.

Nacionalista među mladima ima duplo više od nenacionalista i više je nedemokratičnih od onih koji su demokrate.

-Stvari koje se dešavaju u desnom krilu Srbije nisu tako naivne - smatra Vuković i dodaje:

- Nisu incidentne, već su socijalno utemeljene.Imamo 30 odsto populacije koja ima rasističke i nacionalističke stavove, to je oko 500.000 ljudi i ne treba se pitati odakle se rađaju navijačke grupe i desničarski pokreti.



Jelena Kostić

Foto:Thinkstock/Gulliver

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.