Mladi se suočavaju sa mnogo problema, uzrok u porodici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2018, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi se suočavaju sa mnogo problema, uzrok u porodici

Mladi u Srbiji žive u vrlo osetljivom društvenom kontekstu, zbunjeni su i ne znaju šta je moralno, a šta nemoralno, a najčešći uzrok svih njihovih problema nalazi se unutar porodice.

Pored toga, na sastanku organizacije kreativnog okupljanja OKO, mladi učesnici istakli su kao najveće probleme vršnjačko nasilje, diskriminaciju i nepostojanje tolerancije prema ranjivim grupama.

Nevena Nedeljković, učenica Treće beogradske gimnazije kazala je za Tanjug da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u njihovoj školi, od problema koje muče mlade, najzastupljenije vršnjačko nasilje, koje je posebno intenzivno na internetu, kao i diskriminisanje određenih grupa, kao što su osobe sa invaliditetom ili one drugih nacionalnosti.

"Trebalo bi da se poradi više na informisanju mladih zašto treba da budemo tolerantnije društvo", kazala je Nedeljković i dodala da smatra da vršnjačkom edukacijom mladi mladima najbolje mogu da pomognu.

"Ja sam u svom odeljenju, na određenim časovima, sprovodila akcije, radionice... koje bi pomogle mladima da zajedno dođemo do nekih odgovora, nešto novo naučimo, budemo kreativni, uživamo zajedno i družimo se, a ne da samo gledamo kako da budemo jedni protiv drugih", navela je Nedeljković.

Stefan Lazarević sa funkcionalnim autizmom u Organizaciji kreativnog okupljanja OKO od 2017. godine volontira, a za Tanjug je istakao da mu podrška ljudi u Organizaciji veoma mnogo znači, te da se od kada je počeo da volontira "preporodio".

"Kada sam završio srednju ekonomsku školu pre dve godine nisam imao mnogo aktivnosti. Jedna prijateljica me je uključila u ovu organizaciju, od tog momenta sam počeo da dolazim i znači mi puno podrška koju sam ovde dobio. Uz njihovu pomoć sam uspeo i da se bavim muzikom, jer sviram klavijaturu u amaterskom rok sastavu, a najviše mi znače druženja", kazao je Lazarević.

Naveo je da objavljuje i blog na teme koje su vezane za osobe sa autizmom i dodao da se poslednji tekst koji je objavio bavi predrasudama o tim osobama i o tome kako funkcionišu.

"Predrasude su da volimo da budemo sami, ja baš volim da se družim, da su osobe sa autizmom genijalne, ali ne znači da ako jednu stvar naučis da sve znaš, da su često nervozni i uznemireni bez razloga, što nije tačno, niko nikada nije uznemiren bez razloga. Predrasuda je i da smo glupi, što uopšte ne mora da znači i zato je naslov mog teksta 'Ne znamo da vežemo pertle, ali to ne znači da smo glupi", naveo je Lazarević.

Izvršni direktor Organizacije kreativnog okupljanja OKO Zoran Zlatković je kazao je da mladi u Srbiji žive u vrlo osetljivom društvenom kontekstu, pre svega zato što je naša zemlja posttraumatsko područje.

Takođe, Zlatković je naveo da su madi su zbunjeni i izgubljeni i ne znaju šta je moralno, a šta nemoralno, jer kod kuće od odraslih, koji bi trebalo da im budu uzori, slušaju jednu priču, dok na televiziji vide nešto drugo.

Istakao je da su promocije pravih vrednosti, kao što su solidarnost, poštovanje ljudskih prava, poštovanje različitosti, nulta tolerancija na bilo koji oblik diskriminacije, poštovanje jednakih šansi prilikom zapošljavanja, ono oko čega mladi žele da se okupe.

Socijalni radnik Ana Stanković navela je za Tanjug da se najčešći uzrok svih problema mladih nalazi unutar porodice kao primarne grupe.

"S obzirom da je porodica osnovna jedinica, u mnogim porodicama odnosi budu poremećeni, pa često u kasnijem periodu kada deca odrastaju i sazrevaju dolazi do brojnih problema, naročito kada govorimo o vidovima asocijalnog ponašanja", kazala je Stanković.

Što se tiče institucija, kako je navela Stanković, neophodni su organizovani sistemski programi, a sastanci poput današnjeg koji je održan u prostorijama opštine Palilula mogu imati veliki značaj za rešavanje problema mladih međutim, kako ocenjuje, uz uključivanje mladih i njihovih roditelja.

Na sastanku organizacije OKO učestvovali su predstavnici škola, učeničkih domova, Centra za socijalni rad Palilula, biblioteka, Nacionalne službe za zapošljavanje i opštine Palilula.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Mladi zbunjeni " roditelji pričaju jedno, na TV-u drugo"

Izvor: B92, 08.Okt.2018

Beograd -- Mladi u Srbiji žive u vrlo osetljivom društvenom kontekstu, zbunjeni su i ne znaju šta je moralno, a šta nemoralno...Najčešći uzrok svih njihovih problema nalazi se unutar porodice...Pored toga, na sastanku organizacije kreativnog okupljanja OKO, mladi učesnici istakli su kao najveće...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.