Mladi fizičari stigli u Beograd

Izvor: RTS, 24.Jul.2012, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi fizičari stigli u Beograd

Srednjoškolci koji su na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike osvojili pet medalja, jednu srebrnu i četiri bronzane, stigli u Beograd.

Petočlana ekipa Srbije, koja je na 43. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Estoniji, održanoj od 15. do 24. jula, osvojila jednu srebrnu i četiri bronzane medalje, stigla je u Beograd.

Srebrnu medalju osvojio je učenik Matematičke gimnazije iz Beograda Milan Krstajić, dok su bronzane medalje osvojili Tamara Šumarac i Ilija Burić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz Matematičke gimnazije, Milan Krnjača iz gimnazije u Sremskoj Mitrovici i Jovan Blanuša iz Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu.

Osvajač srebrne medalje Milan Krstajić izjavio je po dolasku na aerodrom "Nikola Tesla" da je i ranije pokušavao da se kvalifikuje na Olimpijadu, ali da mu je ove godine to i pošlo za rukom, kao i da je presrećan što je uspeo da osvoji i medalju.

Krstajić je istakao da pripreme za takmičenje predstavljaju kontinuiran proces koji traje više meseci, ali da to njemu ne predstavlja opterećenje jer voli fiziku.

"Oduvek sam želeo da znam kako stvari funkcionišu, šta stoji iza svih pojava u prirodi, i put je logično vodio ka fizici. Volim taj prirodan pogled na svet", rekao je Krstajić.

Pošto je tek završio treću godinu gimnazije, kako kaže, ima još godinu dana da odluči o tome gde će nastaviti školovanje, a razmišlja o prijavljivanju i na domaće i na strane univerzitete.

"Treba tu još da se usmerim, ali dolazi godine kada ću odlučiti gde će studirati i za koju oblast ću da se opredelim", naveo je Krstajić.

Osvajač bronzane medalje Jovan Blanuša kaže da će takmičenje pamtiti po lepom druženju, lepoj prirodi i zelenilu Estonije.

Jedina devojka u ekipi, Tamara Šumarac iz Matematičke gimnazije u Beogradu, od jeseni se seli u Englesku i studiraće fiziku na univerzitetu Kembridž, gde je dobila stipendiju.

"Oduvek sam više volela prirodne nauke - matematiku i fiziku. Sama stvar da smo svi osvojili medalje meni je onako isto baš drago", rekla je Tamara Šumarac.

Šumarac je dodala da je takmičenje proteklo na najbolji mogući način, kao i da je najviše uživala u tome što je mogla da upozna ljude iz svih krajeva sveta.

Ekipa Srbije je među malobrojnim timovima čiji su svi članovi dobili medalje. Kako kažu, organizacija takmičenja je odlična, ali imaju zamerke.

Osvajač bronzane medalje Ilija Burić kaže da mu se zadaci nisu svideli.

"Dobro, falilo je i mog znanja, ali takođe i preciznosti u definisanju nekih zadataka", smatra Burić.

Dr Aleksandar Krmpot sa Instituta za fiziku, koji je predvodio olimpijski tim Srbije, rekao je da je izuzetno zadovoljan postignutim rezultatima, koji su, uz malo sreće mogli da budu još bolji.

"Kolega Rabasović i ja smo i videli prvi te zadatke i prevodili ih za njih i usaglašavali sa tim međunarodnim bordom. Donekle su bili i neprecizni i malo teži.

Prema rečima Aleksandra Krmpota, Milan Krnjača je bio prvi ispod crte za srebrnu medalju i to njegov uspeh čini još većim.

"Nemam neke određene planove. Želeo bih da se bavim fizikom, ako to uspe biće dobro" rekao je Krnjača.

Krmpot je dodao da su mu članovi tima rekli da su za sada njihove ambicije da po zavšetku studija rade u Srbiji.

"Ako ništa drugo, to su moje želje. Bilo bi divno da za pet-šest godina moje kolege i ja na Institutu dobijemo ovako mlade, perspektivne i ambiciozne ljude, a ne da odu u inostranstvo", dodao je Aleksandar Krmpot.

Članove ekipe na aerodromu Nikola Tesla, osim rodbine i prijatelja, sačekao je i pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić, koji je rekao da ministarstvo poštuje pamet i talenat mladih ljudi u Srbiji i da čini sve da im pomogne da učestvuju na velikim takmičenjima i da osete da neko vrednuje to što su uradili.

"Biće nam drago ako po završetku studija svu tu pamet i znanje ulože ovde, u našu Srbiju, i da pomognu i drugima da takođe osvajaju nagrade. Uostalom, profesori koji ih uče, prate i pripremaju, takođe su nekad bili olimpijci i postizali su značajne rezultate", rekao je Kostić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.