Izvor: Nezavisne Novine, 03.Sep.2017, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mještani naselja Ripač, kod Bihaća, uputili peticiju: 'Gušimo se u prašini zbog peletare'

BIHAĆ - Mještani naselja Ripač, nadomak Bihaća, peticijom su od vlasti Unsko-sanskog kantona zatražili da se zabrani rad fabrike za proizvodnju peleta koja se nalazi u tom mjestu, tvrdeći kako im je zbog ovog postrojenja život postao nesnosan.

"Život je postao nepodnošljiv, zbog prašine i smrada ne možemo otvoriti prozore, a sami znate kakve su vrućine bile tokom ovog ljeta. Prašina koja se emitira je toliko sitna da ulazi u kuće kroz najmanje otvore na kućama, eto >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u takvim uslovima mi živimo već godinama", kaže mještanka Habiba Mehić.

Stanovnici Ripča kažu kako je, za vrijeme rada fabrike, nemoguće boraviti na otvorenom i tvrde kako zbog velike emisije štetne prašine mnogi obolijevaju od plućnih bolesti kakve su bronhitis i astma.

Sem toga, žale se i na nesnosnu buku koju, kako tvrde, stvaraju mašine.

"Mi se godinama žalimo, rade bez filtera, naveče je nemoguće otvoriti prozor. Imam dijete koje je obiljelo od astme i ne znam kome više da se obratim", kaže mještanin Almir Šehić.

Inače, pomenuta peletara je počela s radom prije desetak godina i njen vlasnik bilo je preduzeće "Amadint", ali je u međuvremenu došlo do promjene vlasništva, tako da je postrojenje sada u posjedu firme FPG iz Bihaća.

U ovom preduzeću nisu željeli komentarisati optužbe mještana, ističući kako posjeduju sva neophodna odobrenja za rad, među kojima i okolišnu dozvolu. Mahmut Jukić, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK, istakao je kako su reagovali na prijave mještana te su u blizini peletare instalirani uređaji za mjerenje emisije štetnih gasova.

"Ukoliko se pokaže da su te emisije iznad dozvoljenih automatski ćemo vlasnicima izdati zabranu rada sve dok se stanje ne dovede u zakonom dozvoljene okvire", istakao je Jukić.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.