Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jul.2017, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mještani naselja Bare odbijaju da plaćaju komunalnu naknadu: Hoće pare, a ništa ne rade

DOBOJ - Gradska uprava nas pljačka, jer nam preduzeće Direkcija za izgradnju i razvoj grada (DIRG) ne pruža nikakve usluge, a ispostavlja račune koje ne želimo da plaćamo makar završili na sudu.

"Neka nas tuže, hoće pare, a ništa ne rade!"

To su poručili mještani dobojskog prigradskog naselja Bare, kojima su stigli visoki računi za komunalnu naknadu, koju, tvrde, ne bi trebalo uopšte da plaćaju, jer naselje nema kanalizacionu mrežu niti javne zelene površine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ulice se održavaju samo pred izbore, a od ambrozije koju niko ne uništava ljeti ne mogu da dišu.

"Naselje nema kanalizacionu mrežu niti javne zelene površine, a ulice održavaju samo pred izbore"

"Ovdje niko nikada nije razgrnuo snijeg, nije došao pokositi. Sve oko puta mi održavamo, ovdje niko ne održava kanalizaciju", žali se ratni vojni invalid Dragan Lukić.

"DIRG ovdje ne održava ništa, smeće je na sve strane, ambrozija pored puta, tako da nećemo da plaćamo, pa neka nas tuže, mi jedva čekamo da idemo na sud", priča David Matičić.

Iako se nalazi na samo nekoliko kilometara od centra grada, naselje Bare nema riješen problem kanalizacije, zbog čega oborinske i otpadne vode mještani sakupljaju u septičke jame, koje zatim prazne.

Ni problem vodosnabdijevanja nije do kraja riješen, kažu mještani, s obzirom na to da se neki dijelovi naselja vodom snabdijevaju iz arteških bunara, koji se pune direktno iz korita rijeke Bosne.

Zbog svega toga, tvrde, trebalo bi da budu oslobođeni plaćanja komunalne naknade, koja je, po njihovom mišljenju, ionako preskupa s obzirom na to da ništa ne dobiju zauzvrat.

"Smatram da je javna rasvjeta jedina stavka za koju bi trebalo da se nađe realna cijena i da se na mjesečnom nivou plaća", navodi Savo Vuković, mještanin Bara, kod koga je mjesečni iznos naknade 12 KM, što je, kako kaže, previsoka cifra za ono što ovom naselju Gradska uprava pruža.

"Mi smo starosjedioci. Prije 50 godina smo tu kupili plac i sagradili kuću. Ponekad bace šljaku na glavni put i kada naiđe kiša, to nam sve donese u dvorište, ja počistim pa vraćam nazad i to je sve što nam rade. Prema tome, ne znam šta bi mi trebalo tu da plaćamo", pita se Milka Babić.

Šta na sve ovo kažu u Direkciji za izgradnju i razvoj grada nismo uspjeli saznati, jer direktor nije bio na radnom mjestu niti se javljao na poziv njegove sekretarice, koja nije smjela da nam ustupi njegov broj telefona.

Problem komunalne naknade i ranije su potezale Dobojlije koje su se žalile na visoke račune, a iz Gradske uprave su se pravdali skupštinskom odlukom i zakonskim osnovom, po kojem svi građani moraju da plaćaju komunalnu naknadu, a dug ne zastarijeva i mora se izmiriti.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.