Mjanmar: Sukobi pristalica i protivnika vojnog puča

Izvor: VOA, 25.Feb.2021, 17:25

Mjanmar: Sukobi pristalica i protivnika vojnog puča

Pristalice vojnog režima u Mjanmaru sukobile su se sa demonstrantima u gradu Jangonu, koji nedeljama protestuju zbog državnog udara koji je sprovela tamošnja hunta i pritvaranja izabranih političkih lidera, što je dodatno zaoštrilo političku krizu u toj zemlji. Prethodno su se stotine pristalica vojnog režima okupile u centru tog grada. Agencija Asošijeted pres izvestila je da su ih tokom marša nadomak lokalne železničke stanice prolaznici izvrgli kritikama i podsmehu zbog čega su ih gađali kamenicama i praćkama. Vojska ne uspeva da spreči proteste, u kojima su do sada poginule tri osobe, i kampanju građanske neposlušnosti, oličenu u masovnim štrajkovima zbog vojnog puča i hapšenja političkih lidera, uprkos obećanjima državnih vojnih zvaničnika o održavanju novih izbora – kao i upozorenja da će protiv demonstranata biti primenjene kaznene mere. Protesti u Mjanmaru otpočeli su početkom februara pošto je vojska izvela državni udar i preuzela vlast, pritvorivši izabrane političke lidere te države, uključujući i Aung San Su Ći. Vojska u Mjanmaru preuzela je vlast 1. februara nakon tvrdnji o izbornoj prevari na novembarskim izborima, na kojima je pobedila Nacionalna liga za demokratiju Su Ći. Izborna komisija je odbacila optužbe vojske. Sjedinjene Države, Britanija, Kanada i Novi Zeland uveli su sankcije vojnim liderima, a mnoge zemlje su pozvale vlasti u Mjanmaru da izbegavaju nasilje. Lideru vojne hutne Min Aung Hlaingu već su bile uvedene sankcije zbog obračuna sa Rohindžama. U utorak je američki Sekretarijat za finansije uveo sankcije još dvojici vojnih zvaničnika Mjanmara kao odgovor događaje i ubistva demonstranata u toj zemlji. U saopštenju Sekretarijata za finansije poziva se vojska Mjanmara da ponovo postavi demokratski izabranu vladu u zemlji ili se suoči sa daljim akcijama.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Sukobi pristalica i protivnika državnog udara u Mjanmaru

Izvor: VOA, 25.Feb.2021

Pristalice vojnog režima u Mjanmaru napale su demonstrante u gradu Jangonu, koji nedeljama protestuju zbog državnog udara koji je sprovela tamošnja hunta i pritvaranja izabranih političkih lidera, što je dodatno zaoštrilo političku krizu u toj zemlji.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.