Mjanmar: Su Ći i Vin Mint pomilovani za neka krivična dela, ostaju u pritvoru

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 10:18

Mjanmar: Su Ći i Vin Mint pomilovani za neka krivična dela, ostaju u pritvoru

Bivša liderka Mjanmara i dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći i Vin Mint pomilovani su za neka od krivičnih dela za koja su osuđeni

Njihove zatvorske kazne su, u skladu sa tim, smanjene, javili su danas mediji te zemlje.

Su Ći biće pomilovana za pet od 19 krivičnih dela za koja je osuđena na ukupno 33 godine zatvora, a ostaje u kućnom pritvoru, dok će joj zatvorska kazna biti smanjena za šest godina, prenosi Rojters.

Radio-televizija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mjanmara objavila je danas o pomilovanju, a neimenovani dobro obavešten izvor je rekao da će Su Ći i Vin Mint ostati u pritvoru.

Pomilovanje bi značilo smanjenje zatvorske kazne za šest godina, rekao je portparol hunte Zav Min Tun za Eleven medija grupu.

Vojni savet za državnu upravu takođe je pomilovao bivšeg predsednika Vin Minta koji je takođe uhapšen u isto vreme kao i Su Ći nakon državnog udara 2021. po nekim optužbama za koje je osuđen, što je rezultiralo smanjenjem kazne za četiri godine, rekao je portparol hunte.

Su Ći, koja je prošle nedelje premeštena iz zatvora u kućni pritvor, nalazi se u pritvoru od kada je vojna hunta preuzela vlast u državnom udaru početkom 2021. godine.

Su Ći je osuđena za razna krivična dela u rasponu od podstrekavanja i izborne prevare do korupcije, a ona odbacuje sve optužbe.

Su Ći (78), ćerka heroja nezavisnosti Mjanmara, prvi put je stavljena u kućni pritvor 1989. nakon velikih protesta protiv višedecenijske vojne vladavine.

Dobila je Nobelovu nagradu za mir 1991. za kampanju za demokratiju, ali je u potpunosti puštena iz kućnog pritvora tek 2010. godine.

Su Ći je pobedila na izborima 2015. godine održanim u okviru probne vojne reforme koja je zaustavljena pučem 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.