Mitrovica ispratila doktora Meška

Izvor: Press, 03.Jul.2010, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitrovica ispratila doktora Meška

U severnom delu Kosovske Mitrovice uz prisustvo nekoliko hiljada građana juče je sahranjen dr Mesud Džeković. Povređeni se oporavljaju
Nekoliko hiljada građana ispratilo je juče na poslednji put lekara Mesuda Džekovića. Muk i tišina kroz koje se prolamao samo jauk ćerke Ide. U ime kolega sa doktorom Meškom, kako su ga svi zvali, oprostio se direktor Zdravstvenog centra Milan Jakovljević.
- Šta reći a iskazati bol što njega >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << više nema. Voleo je sve i svi su voleli njega. Zlikovac koji nas je ostavio bez njega neće moći da nam ga iščupa iz srca i duše i večnog sećanja - rekao je drhtavim glasom dr Jakovljević.
Stipendija za decu lekara
U ime predsednika Srbije, Vlade Srbije i Zdravstvenog centra, on je obećao da će nastaviti sa školovanjem i stipendiranjem troje dece nastradalog lekara. Džeković je sahranjen na muslimanskom groblju u severnom delu grada, a u ime porodice prisutnima se zahvalio vidno potreseni sin lekara. Sahrani je prisustvovao ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, predsednici opština, narodni poslanici iz ovih krajeva. U prisustvu članova porodice, kolega i prijatelja odata je pošta lekaru, vrsnom stručnjaku i, kako svi kažu, divnom čoveku.
Džeković je podlegao povredama zadobijenim u eksploziji koja se u petak dogodila u naselju Bošnjačka mahala, kada je još 11 osoba povređeno tokom protesta zbog otvaranja Kancelarije za civilne usluge pri Ministarstvu za lokalnu samoupravu privremene vlade Kosova. Zdravstveno stanje 11 povređenih je stabilno i svi se uspešno oporavljaju, rekli su juče u Zdravstvenom centru. Među povređenima nema životno ugroženih, a svi uglavnom imaju povrede nogu i ruku gelerima.

Kosovska policijska služba saopštila je da još nema osumnjičenih za ovaj zločin. Portparol KPS Besim Hoti rekao je da je za sada samo utvrđeno da je eksplodirala ručna bomba M-75 i da policija razgovara s građanima koji su u trenutku eksplozije bili u neposrednoj blizini.
Ministar unutrašnjih poslova u privremenoj vladi Kosova i Metohije Bajram Redžepi kazao je juče da već postoji lista osumnjičenih za bombaški napad, ali da je rano da se saopštavaju detalji o tome. On je u izjavi Tanjugu rekao da ne veruje da su za napad odgovorni kosovski Albanci.

Reagovao i Brisel
- Neću da spekulišem, ali naše institucije i građani nemaju motiv za bilo kakav incident. Ni građanima Mitrovice nije u interesu nikakav incident - kazao je on.
Povodom bombaškog napada oglasili su se i predstavnici međunarodne zajednice, kako iz Brisela, tako i na Kosovu, koji su, uz saučešće porodici, izrazili „zabrinutost" i zatražili da se odgovorni za nedelo pronađu i kazne. Van Rompej, predsednik Evropskog saveta, zatražio je „hitno ponovno uspostavljanje mira" i „pozvao sve strane da se odgovorno ponašaju". Ketrin Ešton, visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU, pozvala je KPS da uz podršku Euleksa „istraži incident i obezbedi da krivci budu izvedeni pred sud".
Šef misije Unmika Lamberto Zanijer pozvao je „sve strane na uzdržanost od provokacija". On je izrazio očekivanje da će vlasti preduzeti „hitne mere kako bi počinioci bili izvedeni pred lice pravde".

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.