Mitropolit Mihailo: Patrijarh Irinej širi mržnju prema Crnoj Gori

Izvor: Blic, 06.Okt.2012, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitropolit Mihailo: Patrijarh Irinej širi mržnju prema Crnoj Gori

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) ocenila je danas da patrijarh Srpske pravoslavne crkve Iriniej "širi klevete o Crnoj Gori i Crnogorcima".

Patrijarh SPC Irinej je u intervjuu NIN-u rekao da će se "videti kuda ide Crna Gora", a da će Crnogorci "možda postati Italijani, Vatikanci, Albanci".

Takve reči CPC je u današnjem saopštenju ocenila kao klevetu i direktno mešanje srpskog patrijarha u predizbornu kampanju u Crnoj Gori.

"Sa pozicija svetosavsko-pravoslavnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (nacio-pravoslavnog) fundamentalizma, SPC i njen patrijarh, koji ponavlja stavove srpskog srednjevekovlja i romantizma, po kojem je čovek moguć samo ‘kao Srbin ili čudovište’, još jednom ističe toliko puta već izrečene neistine o Crnoj Gori, crnogorskom narodu i naciji", saopšteno je iz Crnogorske pravoslavne crkve.

Mitropolit kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo smatra da patrijarh srpski Irinej "širi mržnju prema Crnoj Gori, meša se u unutrašnje stvari crnogorske države i direktno učestvuje u predizbornoj kampanji".

Kako prenosi portal Analitika, pozivajući se na agenciju Mina, mitropolit Mihailo u saopštenju precizira da je patrijarh Irinej još jednom potvrdio "tradicionalnu ideologiju" SPC.

Prema oceni mitropolita Mihaila, SPC je "prvenstveno političko-nacionalistička, imperijalna organizacija, direktno suprotstavljena Isusu Hristosu i Hristosovoj crkvi".

Sa pozicija "svetosavsko-pravoslavnog (nacio-pravoslavnog) fundamentalizma", SPC i njen patrijarh, prema oceni mitropolita Mihaila, još jednom ističu "toliko puta već izrečene neistine o Crnoj Gori, crnogorskom narodu i naciji".

Reagujući na stavove poglavara SPC u nedavnom intervju za beogradski nedeljnik NIN, mitropolit Mihailo ukazuje da patrijarh Irinej "ponavlja mitske konstrukcije o osmovekovnom prisustvu SPC u Crnoj Gori".

"Antizapadnjački, protivevropski, antiislamski usmeren svetosavski fundamentalizam ne može da vidi Crnu Goru van Srba i srpstva i potčinjenosti Srbiji, Velikoj Srbiji i Svetom Savi. Otuda njegova neutemeljena izmišljanja da će Crnogorci postati Italijani, Vatikanci ili Albanci", zaključio je Mihailo.

Povezane vesti: CPC: SPC od Ostroga godišnje zarađuje 50 miliona evra SPC: Prekinuti progon sveštenstva Mitropolit Amfilohije protiv ulaska Crne Gore u NATO CPC traži da se reši njen status Amfilohije pozvao pravoslavce u Crnoj Gori na ujedinjenje

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Mitropolit Mihailo: Patrijarh širi mržnju prema CG

Izvor: Akter, 06.Okt.2012

Crnogorska pravoslavna crkva ocenila je da patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej "širi klevete o Crnoj Gori i Crnogorcima"

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.