Mitropolija zabrinuta zbog izjava reisa Fejzića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2011, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitropolija zabrinuta zbog izjava reisa Fejzića

CETINJE -

Mitropolija crnogorsko primorska izrazila je danas zabrinutost povodom izjave reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića da hram Svete Trojice na Rumiji “narušava verski sklad” i da se slaže sa pojedinim zahtevima, među kojima i poslanika Mehmeda Bardhija, da se taj objekat sruši.

“Takva izjava i takav poziv na rušenje već jednom srušenog od turskih osvajača (1571. g.) pravoslavnog hrama na Rumiji, i to sa takvog mesta, zaista zaprepašćuje! >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Da li takav poziv sadrži „elementarno poštovanje dvaju strana jedne prema drugoj“ i da li je to pravi izraz "želje za saradnjom“ između Islamske verske zajednice i Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori o kojoj govori Fejzić”, pitaju se u Mitropoliji crnogorsko primorskoj.

Reis Fejzić izjavio je i da Islamska zajednica u Crnoj Gori "nema dobar odnos sa Srpskom pravoslavnom crkvom", kao i da je teško govoriti o "iskrenoj saradnji sa čovekom koji za prijatelja smatra zločinca odgovornog za genocid nad muslimanima", aludirajući pritom na mitropolita Amfilohija.

U saopštenju Mitropolije se navodi da pri tome ne treba izgubiti iz vida da takva izjava pada u vreme u kome još uvek zjape neobnovljene ruševine brojnih hramova i džamija na nekim od prostora bivše naše zajedničke države.

“Ako on (Fejzić) to možda čini iz brige o potrebi poštovanja državnih propisa, zašto se onda i sam žali na velike probleme koje su muslimani imali da dobiju građevinsku dozvolu za gradnju džamije u istom Baru, kad se i ovde radi o istim takvim problemima”, navodi se u saopštenju.

Jedino što može opravdati Fejzića, poručuju iz Mitropolije, jeste da u brzini davanja ove i ovakve izjave nije stigao da dovoljno razmisli o njenoj izuzetnoj težini i posledicama za naš suživot, saradnju na opštom dobru ljudi i na uzajamno poštovanje na koje nas poziva “svemogući Bog u koga svi verujemo i njegov sudnji dan koji nas sve čeka...”

U Mitropoliji su uvereni da Fejzić ne previđa, kako se navodi, dugogodišnju saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom, od vremena reisa Demirovića pa do danas, a posebno što se tiče pitanja od zajedničkih interesa kao što je donošenje zakona o restituciji oduzete imovine, uvođenje veronauke u škole, izrade zakona o crkvama i verskim zajednicama.

“Tu saradnju i uzajamno poštovanje ne bi trebalo da remeti ni razumljivo u određenom smislu različito sagledavanje nesrećnog građanskog rata u Bosni i Hercegovini i njegovih tragičnih uzroka i posledica za sve tamošnje žitelje i građane”, smatraju u Mitropoliji crnogorsko primorskoj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

MITROPOLIJA ZABRINUTA ZBOG IZJAVA REISA FEJZIĆA

Izvor: Kurir, 29.Jul.2011

CETINJE – Mitropolija crnogorsko primorska izrazila je zabrinutost povodom izjave reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića da hram Svete Trojice na Rumiji “narušava verski sklad” i da se slaže sa pojedinim zahtevima, među kojima i poslanika Mehmeda Bardhija, da se taj objekat sruši...“Takva...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.