Miting u Preševu prošao mirno

Izvor: B92, 21.Jan.2013, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miting u Preševu prošao mirno

Preševo, Beograd -- Protestni skup Albanaca zbog uklanjanja spomenika borcima OVPBM završen bez incidenata na centralnom trgu u Preševu. Lokalne NVO optužile lokalne političare.

Situacija je danas potpuno mirna, trg je ispunilo nekoliko hiljada ljudi, a uporedo je održana i akcija NVO i porodica poginulih pripadnika OVPBM.

Lokalni lideri su pročitali deklaraciju kojom traže vraćanje spomenika do pronalaska kompromisnog rešenja, a u isto vreme su se oglasili i s drugog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protesta, optuživši političare da "lažu narod".

Deklaraciju kojom se osuđuje postupak srpskih vlasti doneli su lideri šest albanskih političkih partija na zajedničkom sastanku koji je prethodio mitingu.

Kako javlja reporter B92 s mesta zbivanja, lokalne NVO i porodice poginulih pripadnika OVPBM jutros su u svojoj, odvojenoj akciji razvili transparent na jednoj od zgrada na trgu s koga je, ispod natpisa "Deset zahteva naroda", kao prva stavka "Nemoj da lažeš" i tako su demonstranti izrazili otvoreno nesaglasje sa političarima.

Tu poruku je preko megafona poslala i jedna od sestara poginulih nakon što je pročitana deklaracija.

Ona je rekla da je "sve što su političari rekli laž", navela je da se "pomeranjem spomenika direktno dira u njih" i poslala poruku podrške za OVPBM.

Tek u toku njenog obraćanja čuli su se prvi uzvici okupljenih, aplauzi i poruke podrške OVPBM. Posle njenog obraćanja skup je definitivno završen.

Inače, na mestu uklonjenog spomenika od jutros se nalazi improvizovan prostor ograđen trakom za odlaganje cveća, gde su građani tokom jutra polagali vence i čekali na obraćanje lokalnih albanskih lidera.

Iako je bila najavljena protestna šetnja, ona je otkazana i umesto nje je održan protestni miting na centralnom trgu.

Očekivalo se da on počne u podne, ali se čekalo još dvadesetak minuta na završetak sastanka albanskih lidera na kome se odlučivalo o daljim koracima. Podsetimo, jučerašnji sastanci lokalnih lidera su bili prilično burni.

Oni smatraju da je vlast Srbije uklanjanjem spomenika propustila šansu za kompromis, zbog čega su najavili da će mirnim putem i uz pomoć međunarodne zajednice nastaviti da se bore za svoja prava.

Međutim, deo političko-intelektualnih krugova u Preševu zamera lokalnim albanskim političarima na "mekanom stavu prema vlastima u Beogradu" i na osnovu tog stava usmereno je njihovo delovanje, pa i današnja akcija na centralnom trgu.

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je bezbednosna situacija u Preševu stabilna i da su događaji na jugu Srbije unutrašnja stvar države.

"Zar mislite da bezbednosna situacija može zavisti od spomenika? Jadna bi to zemlja bila", kazao je Dačić novinarima posle sastanka sa oficirima za vezu i predstavnicima stranih zemalja i dodao da nema razloga za bilo kakvu eskalaciju sukoba.

On je poručio da je Srbija spremna za nastavak dijaloga s Prištinom i da je to njena snaga a ne slabost, kao i da razgovori Beograda i Prištine nemaju nikakve veze sa jugom Srbije.

Dačić je ranije poručio da nema nijednog razloga za proteste, jer je spomenik uklonjen, a ne uništen i da je sve prošlo bez ikakvih incidenata.

Premijer je rekao i da ne veruje da se veterani Al Kaide u SAD ili oni koji su izveli razne terorističke akcije u Londonu, Parizu - pitaju da li će postaviti neki spomenik.

Komentarišući najave lidera Albanaca da će nastaviti borbu uz podršku međunarodne zajednice, Dačić je rekao da je on taj koji razgovara sa međunarodnom zajednicom, da to nikada nije bila tema već su svi rekli da je to unutrašnje pitanje Srbije.

"(Hašim) Tači može da postavi svoje carinike na administrativnim prelazima i kaže da moraju da se poštuju zakoni Kosova, a sada kada moraju da se poštuju zakoni Srbije, dajte da pregovaramo. Nema pregovora sa teroristima - to su nas naučili sa Zapada", rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara u Drvengradu, gde je prisustvovao "Kustendorfu".

Prema njegovim rečima, ne može da se pregovara sa onima koji veličaju terorizam, već sa onima koji žele da budu sastavni deo našeg političkog i ustavnog sistema.

On je naveo da je sam još ranije predlagao da se napravi neki dogovor, ali da je "ova priča završena i tačka". "Ja sigurno nisam izazvao ovu krizu, izazvana je takvim ponašanjem Albanaca na jugu Srbije. Oni misle da mogu da rade šta god hoće", rekao je Dačić i podsetio na izjavu pojedinih lidera Albanaca sa juga Srbije da će nastaviti borbu uz podršku međunarodne zajednice.

Dačić je ponovio da se u Srbiji moraju poštovati zakoni.

Istovremeno, iz Prištine su upozorili da bi i pregovori u Briselu mogli biti ugroženi. Kosovska vlada je nezadovoljna zbog uklanjanja spomenika i ocenila je da je reč o činu koji rizikuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Jedino je pokret Samoopredeljenje pozvao na mir i zatražio od građana Kosova da, umesto akata revanšizma zbog uklanjanja spomenika bivšim pripadnicima takozvane OVPMB u Preševu, pojačaju pritisak na vladu Kosova.

"Iako je ljutnja razumljiva, bilo kakav revanšizam neće poboljšati situaciju Albanaca u Preševskoj dolini i slabiće poziciju Kosova. Ova ljutnja se treba pretvoriti u pritisak prema glavnom odgovornom na Kosovu, Vladi (Hašima) Tačija", kaže se u saopštenju Samoopredeljenja, koji vodi Aljbin Kurti.

Samoopredeljenje navodi da: "U nedostatku državničkih poteza Kosova, u medijima i na društvenim mrežama sada kruže različiti pozivi za revanšizam na različite ciljeve na Kosovu".

Podsetimo, spomenik palim borcima OVPBM, koji je bio u centru u centru Preševa, uklonjen je juče. Akcija koju je sprovela Žandarmerija Srbije protekla je bez incidenata, ali oni nisu izostali sinoć u Kosovskoj Mitrovici, Klokotu i Đakovici. Naime, dva Molotovljeva koktela su bačena na zgradu opštine Kosovska Mitrovica, dok je KPS sprečio Albance da napadnu srpski manastir u Đakovici, a u Klokotu je oskrnavljeno groblje.

Kako jutros javljaju agencije, još tri srpska groblja oštećena su sinoć u srpskim selima na Kosovu, u Prilužju, Miloševu i Plemetini.

Takođe, zbog uklanjanja spomenika sinoć je u Đakovici održan protest, za koji je, kako piše "Koha ditore", poziv uputila Albanska nacionalna armija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.