Miting i kontramitinzi zbog Nedića (FOTO)

Izvor: Mondo, 04.Feb.2018, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miting i kontramitinzi zbog Nedića (FOTO)

Desničarske organizacije "Srpski carostavnik" i "Srbska akcija - podvig i borba" održale su skup podrške generalu Milanu Nediću. Okupilo se stotinak desničara koliko i na dva kontraprotesta levičara. Policija sprečila incidente.

Skup, na ivici incidenta, održan je na uglu ulica Simine i Kneginje Ljubice u Beogradu, na mestu gde je bila posle Drugog svetskog rata zgrada zloglasne komunističke tajne policije OZNA.

Stotinak okupljenih desničara došlo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << na obeležavanje godišnjice smrti generala Milana Nedića, premijera marionetske vlade u okupiranoj Srbiji u Drugom svetskom ratu. Legitimna jugoslovenska vlada, sa kraljem Petrom II Karađorđevićem, nalazila se u egzilu u Londonu.

Policije više nego svih demonstranata zajedno

Da se ovaj politički skup ne otrgne kontroli brinuo se povelik broj policajaca što iz Beograda što iz unutrašnjosti. Deo policajaca bio je pod opremom za kontrolu demonstracija, sa štitovima i dugim pendrecima ali, srećom, nije bilo potrebe da se oni i upotrebe. Samo u jednom trenutku desničari i antifašisti su se našli "opasno blizu", ali je policija rutinski smirila stvar.

Okupljeni desničari podržavaju proces rehabilitacije Nedića.

U pitanju su, javio je naš reporter, bili mahom tinejdžeri i "par sedih glava". Oni izgledaju i skandiraju kao fudbalski huligani, a nosili su zastave među kojima se istiće ona u prepoznatljivim ultradesničarskim crvenim i crnim bojama i Nedićevom slikom.

Istovremeno su se na desetak metara od njih odvijali  kontraprotesti - jedan koji predvode Demokratska stranka i Zelena stranka, a drugi levičari koji su nosili transparent "Solidarnost je naša snaga" i "Komunisti za Beograd - NKPJ - SKOJ".

Policija je pod blokadom držala ulice iznad i ispod mesta gde se održavao skup, tako da su građani u nedeljno popodne imali produženu šetnju zbog zaobilaženja celog kvarta zgrada.

Atmosfera je povremeno bila uzavrela, oni koji se protive skupu i rehabilitaciji "narodnih neprijatelja" i osvedočenih simpatizera nacista, kakvi su bili Nedić i Dimitrije Ljotić, vikali su "fašisti", a "Nedićevci" su ostalima vikali "izdajnici".

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Okupljeni "kontramitingaši" su toliko jako duvali u pištaljke da se praktično preko megafona nisu čuli govornici desničara.

Okupljeni levičari su čak imali i horski nastup i, između skandiranja "Fašisti" i "Neće proći", pevali revolucionarne pesme i one koje podsećaju na doba Španskog građanskog rata (protiv Frankovih fašista i Hitlerovih snaga saveznika).

Izvor: MONDO/Georgi Mitev Šantek

Marko Dimitrijević iz "Srbske akcije" rekao je novinarima da su došli da se poklone "svetlom liku srpskog heroja generala Milana Nedića", koji je "spasilac srpskog naroda".

Dimitrijević se pozvao na izjavu uvaženog istoričara umetnosti i srpskog akademika Dejana Medakovića, koji je Nedića vrstao u "100 najznamenitijih Srba", tvrde da je ovaj obezbedio biološki opstanak Srba u Drugom svetskom ratu, i da "moralni kepeci" sa s druge strane barikade ne bi danas ni postojali da nije Nedića.

"Milan Nedić je već tada prepoznao da nam zapadni liberalno-demokratski režimi nisu prijatelji", kaže Dimitrijević.   

Novinarima se obratio i Balša Božović, učesnik kontramitinga, šef Izbornog štaba Koalicije "Da oslobodimo Beograd".

"Nećemo dozvoljavati u 21. veku da, nakon svega što se desilo tokom Drugog svetskog rata, nesmetano veličaju one koji su hapsili đake u Kragujevcu i vodili ih na streljanje, koji su hapsili naše sugrađane u Beogradu... Slobodan Beograd to pamti“, rekao je Božović.

Na današnji dan, 4. februara 1946, pod nerazjašnjenim okolnostima, okončan je život jugoslovenskog generala, heroja iz Prvog svetskog rata. političara i predsednika kvislinške "Vlada narodnog spasa".

U Srbiji je u toku sudski proces za rehabilitaciju Nedića.

Podsetite se MONDO priče o Milanu Nediću:

Oko njega Srbi nikad da se slože (FOTO, VIDEO)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.