Izvor: Nezavisne Novine, 15.Mar.2016, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miting i kontramiting ispred Ustavnog suda u Skoplju (VIDEO)

SKOPLJE - Makedonska policija zaustavila je večeras na hiljade demonstranata u Skoplju, koji protestom traže od Ustavnog suda da ne ukida zakonske odredbe o pomilovanju.

Povorka demonstranata krenula je ispred zgrade makedonske Vlade, prošla pored zgrade Predsjedništva i Sobranja, a nakon što su prošli most "Goce Delčev" zaustavljeni su kod muzeja VMRO-DPMNE.

Policijski kordon im nije dozvolio da se približe Ustavnom sudu ispred koga namjeravaju da provedu noć, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << prenose makedonski mediji.

Demonstranti ističu da je njihov skup, u organizaciji pristalica opozicionog SDSM-a, uredno najavljen te poručuju da ne odustaju od namjere da noć provedu ispred Ustavnog suda.

Oni pozivaju da se sa platoa ispred Ustavnog suda povuku pristalice Vlade, koje su se istovremeno okupile u centru Skoplja, smatrajući da moraju da podrže Ustavni sud i zaštite ga od napada opozicije.

Ustavni sud Makedonije sutra bi trebalo da razmatra zakon o pomilovanju iz 2009. godine, a ukoliko ga ospori onda će predsjedniku države biti omogućeno da pomiluje osuđene za izborni kriminal, pedofiliju, silovanja, trgovinu drogom, kao i za krivična djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, u šta spadaju i genocid i ratni zločin.

Sutrašnja sjednica Ustavnog suda biće zatvorena za javnost, a Udruženje novinara Makedonije pozvalo je Ustavni sud da dozvoli novinarima da prate sjednicu.

Situacija u Skoplju za sada je mirna.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.