Mistični zov  planina

Izvor: Blic, 30.Jul.2009, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mistični zov planina

Uvećajte ovde[+]

DIVČIBARE

Ukoliko se odlučite za pešačenje, napravite pauzu u kafeu „Vagon kod Vukadina”, preko puta crkve u centru Divčibara. Divčibare su poznate po siru i kajmaku, rakiji „koja leči” i uštipcima sa kiselim mlekom. Ovo poslednje možete da probate u lokalnim kafanama, a rakiju i mlečne proizvode da kupite od meštana po povoljnim cenama. Poseban specijalitet su pečurke, koje možete i sami da berete po šumama u okolini. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Na svega stotinak metara od autobuske stanice nalazi se restoran domaće kuhinje sa konačištem „Braća Sekulić”.

INFO TELEFON: JP „Valjevo turist”, 014/277-252



TARA

Osim što je odlična lokacija za rafting, pešačenje po prirodi i odmor uopšte, Tara sa okolinom ima i odlične kafane. Posle napornog dana možete da skoknete do restorana „Tara” (031/864-799), u samom mestu, gde se služe specijaliteti od divljači ispod sača i sjajna kuvana jela.

Ovdašnju jagnjetinu možete da probate na dva načina, sa ražnja ili ispod sača. I jedna i druga varijanta ostavljaju bez daha.

INFO TELEFON: Restoran „Tara” 031/864-799



GOČ


Možda vam zvuči neverovatno u današnje vreme, ali u lovačkom domu „Goč” možete da prenoćite za samo 200 dinara. U cenu su uračunati upotreba kuhinje i kupatilo. Vila „Horizont” u etnostilu ima odličnu klopu. Na meniju se nalaze pršuta, gočki kajmak i sir, domaća kobasica, uštipci, proja, gibanica i gužvara... Gostima je na raspolaganju odžaklija u kojoj sami mogu da pripremaju hranu.

INFO TELEFON: Restoran „Horizont” 036/641-550

GOLIJA

Što se hrane tiče, neizostavno probajte pogaču iz crepulje, kao i pekarske proizvode od heljdinog i ječmenog brašna. Motel restoran „Lep vidik” u Ivanjici nudi stara srpska jela, a noćenje s doručkom košta nešto više od 2.000 dinara. Deo planine poznat kao Bele vode poznat je po vrganjima i lisičarkama, pa u bilo kojem od lokalnih restorana obavezno probajte ove specijalitete. U selu Devići nalazi se kafana „Studenica”, u kojoj se može uživati u odličnoj hrani, a po pristupačnim cenama. Ukoliko se odlučite za ovu destinaciju, proverite da li ima mesta u „Lepom vidiku”.

INFO TELEFON: Motel „Lep vidik” 032/661-374



KOPAONIK

Kopaonik je najpoznatija, a samim tim i najskuplja planina u Srbiji. Ukoliko vam finansije ne dozvoljavaju da se baš toliko razbaškarite, obavezno obiđite kafanice po lokalnim selima, u koje turisti retko zalaze. Ne samo da su jeftinije već je i odlična atmosfera. U restoranu „Promaja” u Graševcima, na putu od Brusa ka Kopaoniku, specijalitet je dimljena vešalica koja košta 500 dinara, a koju gazda dimi na svoj tajni način.

Inače, u lokalnom etnošopu možete da pazarite i slatko od narandžine kore. Jeste da nije autentična srpska voćka poput šljive, ali ukus je odličan.

INFO TELEFON: Kafana „Promaja” 037/8630-033



STARA PLANINA

Staroplaninski iliti pirotski kačkavalj svojevremeno je predstavljao jedan od najvažnijih izvoznih proizvoda Srbije, a na planini ga možete kupiti od meštana po znatno nižim cenama nego u megamarketima. Samo da znate dok budete jeli, svojevremeno se ovaj specijalitet služio čak i u Beloj kući, u vreme Kenedijevog i Niksonovog mandata.

Najbolji sir ćete naći u Kamenom Selu, koje leži na 700 metara nadmorske visine. Obavezno posetite kafanu sa konakom „Ždrma” na Crnom vrhu, u kojoj se služe pastrmke na više načina i domaći specijaliteti.

INFO TELEFON: Planinarski dom 019/732-543



ZLATIBOR

Planinu krase brojne crkve brvnare. Najstariju možete pogledati u Dobroselici, selu koje se nalazi na 20 kilometara od centra Zlatibora, prema Novoj Varoši. U Dobroselici možete prepoznati i lokacije ovekovečene u brojnim filmovima, domaćim i stranim, a nema meštanina koji nije odglumio bar epizodu kod Kusturice. Ovde kupite kajmak i sir, a za rakiju produžite do Šljivovice, čije ime sve govori. Ako ste u turističkom delu Zlatibora, svratite u naselje Gaj, poznato po istoimenoj krčmi u kojoj se mogu probati neki od zlatiborskih specijaliteta.

INFO TELEFON: TO Zlatibor 031/841-646

RTANJ

Vožnja bicikla, treking i planinarenje po Rtnju su odličan način da se nadišete čistog vazduha. Pre uspona na vrh Rtnja, gde se nalazi stara crkva, obavezno svratite i do lokalne kafane. Inače, u Boljevcu se nalazi kafana „Dva brata”, koja je poznata po domaćem siru. Odlična klopa je i u motelu „Rtanj”, gde je gibanica „najbolja u Srbiji”. Krajem avgusta se na Rtnju održavaju „Dani svetih Makaveja”, što je jedinstvena prilika da se upoznate sa lokalnom tradicijom.

INFO TELEFON: Kafana „Dva brata” 030/63-590

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.