Misterija u Amazonu: Minijaturne bele kule na drveću zbunjuju naučnike

Izvor: Blic, 05.Sep.2013, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misterija u Amazonu: Minijaturne bele kule na drveću zbunjuju naučnike

Misteriozne majušne strukture koje je na drveću u peruanskom delu delte Amazona otkrio Troj Aleksander, postdiplomac ja Tehničkom univerzitetu Džordžije (SAD) a koje podsećaju na minijaturne bele kule okružene takođe belim plotom potpuna su misterija za naučnike. Otkriće koje zbunjuje naučnike (FOTO: Troj Aleksander)

Aleksander je ovu pojavu prvi put otkrio 7. juna, dakle pre samo nekoliko meseci, u podnožju šatora do nepromočivog platna u blizini istraživačkog centra >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Tambopata, u jugoistočnom Peruu.

Nakon toga, otkrio je još nekoliko ovakvih malih “ograda” na stablima drveća u šumi, i merenjem je ustanovio da u prečniku imaju oko 2cm.

Od tada njihove fotografije postavlja na internet sajtovima, ne bi li mu neko rekao o čemu se radi, ali sve do danas niko nije bio u stanju da misterioznu pojavu identifikuje.

Fil Tores, biolog iz Tambopate koji je postavio link za ove fotografije, podjednako je zbunjen njihovim porekolom, a entomolog (stručnjak za insekte) Vilijam Eberhard sa Smitsonijan instituta za tropska istraživanja kaže da nema predstavu od čega su načinjene.

Kule napravli leptiri?

Norm Planik, počasni kustos Američkog muzeja prirodne istorije i stručnjak za pauke kaže da je video fotografiju, ali da nema predstavu koja životinja bi mogla da napravi tako nešto.

Linda Rejor, sa Univerziteta Kornel nagađa da bi u pitanju mogao biti neki insekt iz porodice zlatookih (Chrysopidae, ili Neuroptera), mada ništa nemože pouzdano da tvrdi.

Ima i mišljenja da je u pitanju neki od leptira iz porodice Urodidae, za koje se zna da pletu čaure nalik na korpe, ili pak neki od moljaca iz porodice Bucculatricidae.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.