Misterija duga 23 godine: KO JE UPUCAO EKSOBARA?

Izvor: Blic, 14.Dec.2016, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misterija duga 23 godine: KO JE UPUCAO EKSOBARA?

Postoje razne teorije i glasine o detaljima smrti najbogatijeg narko bosa Pabla Eksobara, kad je pokušao da pobegne kolumbijskoj policiji. Popeo se na krov obližnje kuće, ali je rafal zaustavio njegov beg i uskoro je ubijen, a jedna od najpoznatijih fotografija je zabeležena trenutak nakon njegove pogibije.

#SoyNeggro #SinMercy

¡The death of Pablo Escobar!... pic.twitter.com/r9kZ59ZAzo

Uz Eskobarovo telo su se slikali kolumbijski vojnici i policajci i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dugo su oni bili junaci i proslavili se zbog ubistva okrutnog narko dilera.

Međutim, izjave nekih ljudi, direktno povezanih ili ne, baca sumnju na celu priču.

Krajem osamdesetih godina, kolumbijski predsjednik Virhilio Barko osnovao je posebnu jedinicu zaduženu za hvatanje Eskobara i uništavanje njegovog kartela.

Ranije akcije policije neslavno su propale i kolumbijske vlasti bile su potpuno osramoćene.

Blok za potragu

Tzv. "Blok za potragu", kako je nazvana jedinica, imala je težak početak. U Medeljinu, rodnom Eskobarovom gradu, imali su nekoliko krvavih susreta sa njegovim kartelom i izgledalo je da će uskoro propasti.

Međutim, s vremenom su uspeli da se reše srama zbog početnih neuspeha i postali su najbolja policijska jedinica u Kolumbiji.

"Živela Kolumbija, ubili smo Pabla"

Uskoro su im u pomoć priskočili američki specijalci, vojni obaveštajci i agenti CIA i DEA.

Ubili su Eskobara 2. decembra 1993. godine, dan nakon njegovog rođendana. Policija je okružila kuću u kojoj se krio i upali su unutra.

Eskobar i jedan telohranitelj bacili su se u očajnički beg preko krovova. Tamo ih je dočekala vatrena kiša metaka i obojica su ubrzo pali mrtvi. Eskobar je dobio metak u desno uvo koji ga je odmah ubio.

Čim je paljba prestala čuli su se uzvici: "Živela Kolumbija. Ubili smo Pabla".

Glasine

Međutim, ubrzo su se pojavila glasine da je Eskobar pružao otpor sve do svoje smrti, da je umro sa pištoljem u ruci. Zbog svega toga su počele glasine o tome ko je zapravo ubio Eskobara.

Godinama se sumnjalo da su Los Pepes, skraćenica španskog naziva "Ljudi kojima je Pablo Eskobar naudio", pratili Blok u odlučujućem napadu na Eskobara.

Jedan od najviših zapovjdnika Los Pepesa, Dijego Fernando Murilo, govorio je da su njegovi saradnici pratili kolumbijsku policiju na poslednjem napadu na Eskobara.

Murilo je čak rekao da je njegov brat ubio Eskobara tako što ga je upucao u glavu iz svoje puške.

Postoje dokazi da je policija sarađivala sa Los Pepesima, ali niko nije potvrdio Murilovu priču, piše Business Insider.

Čak je jedan od osnivača Los Pepesa, Fidel Kastano rekao je da nisu sarađivali s Blokom.

"Operaciju u kojoj je Eskobar ubijen izvršila je policija i samo policija", rekao je davne 1994. godine Kastano.

Eskobar izvršio samoubistvo?

Relativno nedavno pojavio se i treći sumnjivac za Eskobarovu smrt i to sam Eskobar. Takvu teoriju u javnost je pustio njegov sin Huna Pablo koji je u međuvremenu promenio ime i odselio se u Argentinu gde danas živi kao arhitekta pod imenom Sebastijan Marokin.

U nedavno objavljenoj knjizi, on kaže da mu je otac govorio da ga neće živog uhvatiti. Pablo je često sinu govorio da će se upucati u desno uvo kako ga ne bi uhvatili.

Takvu teoriju donekle upotpunjuje i činjenica da je Eskobar stvarno upucan u desno uvo i da je u njegovoj blizini pronađen njegov omiljeni pištolj.

Međutim, Mark Bouden, autor jedne od najiscrpnije priče o hvatanju Eskobara razgovarao je sa ljudima koji kažu da dokazi ne idu u prilog o teoriji o samoubistvu.

Pukovnik Hugo Martinez, šef Bloka za potragu, rekao je da bi pucanj iz blizine ostavio tragove baruta na koži, ali na fotografijama sa obdukcije nisu otkrili bilo kakve tragove baruta. Ko je ubio Eskobara verovatno će zauvek ostati pitanje bez odgovora, vrlo verovatno je to i namerno. Eskobarova smrt, a pogotovo njegov život, ostavili su krvavu mrlju u kolumbijskoj istoriji i razumljivo je da je čitavo društvo odlučno u zaboravljanju tog dela njihove prošlosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.