Misterija: U Zagreb sleteo američki Boing 747, svi se pitaju šta je radio tu

Izvor: B92, 23.Apr.2023, 16:50

Misterija: U Zagreb sleteo američki Boing 747, svi se pitaju šta je radio tu

Zagreb -- Boing 747 koji je sleteo u Zagreb iz američke vazduhopolovne baze

"747 stiže u Zagreb", "Zna li neko kuda ide, šta nosi?", "Teret je svakako zanimljiv", ovako je juče reagovala zajednica hrvatskih aviona i zaljubljenika u avione na informaciju da je Boing 747 prevoznika "Kalitta air" dolazi u Zagreb.

Većinu ih je zanimalo isto – šta to prevozi i kuda ide.

Zaista, radi se o letelici koja je retka pojava iznad zagrebačkog neba, a interesovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je dodatno pobudio pozivni znak CMB, što je skraćenica za Američka transportna komanda. Šta je avion radio u Hrvatskoj?

Prema podacima dostupnim na Flajtradaru, avion je u Zagreb došao iz Sjedinjenih Američkih Država. Poleteo je iz vazduhoplovne baze Dover oko pola tri ujutru po srednjeevropskom vremenu i sleteo u Hrvatsku nešto pre podne. Leteo je ukupno devet sati i osam minuta na visini od 35.000 stopa (10.668 metara).

Kako piše specijalizovani portal Hrvatska avijacija, avion koji je sleteo u Zagreb star je dvadeset godina. Kako se navodi u najavi, on bi popodne trebalo da odleti na aerodrom Inčeon u Južnoj Koreji.

"Kalitta air" je, inače, kompanija koja se bavi kargo letovima, odnosno kargo prevozom. Međutim, u poslednje vreme sarađuje sa američkom vojskom u snabdevanju Ukrajine municijom. Ista luka, ona u Doveru, iz koje je avion stigao na zagrebački aerodrom, postala je svojevrsno središte tih operacija. Municija bi se neobeleženim kamionima dopremala u vazduhoplovnu bazu, odakle bi se kretala ka Evropi i konačnom odredištu, Poljskoj.

Procenjuje se da u jedan Boing 747 stanu 42 palete artiljerijskih granata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.