Izvor: RTS, 02.Feb.2010, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misionari ili kidnaperi?

Članovi međunarodne misije, koji su uhapšeni na Haitiju pod sumnjom da su pokušali da izvedu više od tridesetoro dece, mogli bi da budu prebačeni u Ameriku, gde bi protiv njih bio poveden krivični postupak.

Deset američkih državljana, misionara, koji su uhapšeni na Haitiju pod sumnjom da su pokušali da iz zemlje izvedu više od tridesetoro dece, mogli bi da budu prebačeni u Ameriku, gde bi protiv njih bio poveden krivični postupak.

Oni su i prethodnu noć >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << proveli u pritvoru, a kako se očekuje, danas će se naći pred sudom u Port-o-Prensu.

Premijer Haitija Žan Mark Beleriv kritikovao je američke misionare i nazvao ih kidnaperima koji su, kako kaže, znali da rade nešto pogrešno.

Prema rečima Beleriva nekima od dece su roditelji živi pa haićanska vlada pokušava da ih pronađe.

Na drugoj strani, portparolka misionara rekla je da su oni želeli da prebace decu u jedno sirotište u susednoj Dominikanskoj republici.

Sudija u Port-o-Prensu trebalo bi tokom dana da donese odluku o sudbini Amerikanaca, koji su optuženi za krijumčarenje dece.

U međuvremenu, američka vojska obnovila je evakuaciju Haićina, najteže povređenih u prošlomesečnom katastrofalnom potresu.

Time je okončano petodnevna suspenzija tih humanitarnih letova, zbog spora oko mesta gde će se oni lečiti i ko će lečenje platiti.

Sukobi Haićana i američkih vojnika

Len Profena, pukovnik u američkom Ratnom vazduhoplovstvu kaže "Mi smo ovde da bismo pomogli Haićanima i zbog toga evakuišemo te pacijente. Prednost imaju oni u kritičnom stanju kojima se pomoć ne može pružiti na Haitiju"

U prestonici Port-o-Prensu ponovo su izbili sukobi Haićana i američkih vojnika oko davanja kupona za hranu.

Oni su uvedeni da bi se namirnice lakše distribuirale, a prioritet imaju žene. U redu za te kupone stvirila se gužva pa su američki vojnici teškom mukom kontrolisali masu ljudi. Tom prilikom dvoje Haićana je uhapšeno.

Pre tri nedelje potres jačine 7 stepeni Rihterove skale usmrtio je 200 hiljada ljudi a milion i po Haićana ostalo je bez svojih domova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.