Izvor: Vesti-online.com, 30.Jun.2018, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misija se nastavljau septembru

Polaznicima Škole srpskog jezika koju u Beču organizuje odbor SKPD Prosvjeta, povodom kraja školske godine, svečano su uručena svedočanstva o pohađanju. Dodeli su, osim đaka, prisustvovali roditelji, sveštenstvo i svi Prosvjetini pedagozi i Svetlana Matić, potpredsednica bečkog odbora Prosvjete.

Zvanično je završena peta školska godina ovog projekta dopunske škole. Učenici su, osim svedočanstva, dobili i diplome časopisa za decu "Vitez" i knjige na poklon. Knjige >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << su donacija prijatelja Prosvjete - časopisa "Vitez" iz Beograda, pa će đaci na raspustu moći da vežbaju ćirilicu.

Svetlana Matić je zahvalila prisutnima na saradnji i pozvala ih da i naredne godine budu deo prosvetnih i kulturnih aktivnosti Prosvjete. Posebno je zahvalila episkopu Andreju, sveštenstvu i svim hramovima SPC u Beču i Austriji koji podržavaju ovaj projekat od početka.

Podsetila je da školu nije lako održavati, ali da ipak postoji podrška, između ostalog, Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Ona je pozvala i predstavnike srpskih klubova u Beču i Austriji da ne ignorišu ovaj projekat već da ga podrže, da se uključe u rad škole i pošalju decu da uče srpski jezik jer ovo je škola za svu decu srpskog porekla u Austriji, kao i za sve one koji žele da nauče srpski jezik na pravi način.

Uz ostale pedagoge, nastavnice srpskog jezika Aleksandra Tanasković, Vesna Špirić i Suzana Milovanović bile su presrećne jer su zajedničkim radom uspeli da deci srpskog porekla približe kulturu svog naroda i jer se njihova misija nastavlja i naredne godine u nadi sa još većim brojem đaka.

- Svi su radosni jer se škola svake godine razvija i što se svake godine broj đaka povećava, a nastava nadograđuje i biva sve kvalitetnija. Kad sam počela da radim imala sam samo jedan razred koji je učio osnove jezika, ćirilice i naše kulture. Sada, pored razreda koji uči početni nivo, predajem u razredu u kome učenici dobro poznaju jezik i koriste ćirilicu, tako da se nastava s njima odvija na naprednom nivou gde radimo književnost, učimo gramatiku srpskog jezika, kao i istoriju i geografiju naše zemlje - izjavila je Aleksandra Tanasković, nastavnica srpskog jezika.

Istovremeno je završena i nastava predškolskog razreda -Male pričaonice, čiji je zadatak da deci od tri do šest godina kroz igru i kreativno približi srpski jezik i usmenim i pismenim putem. Iako je to početni nivo učenja srpskog, veoma je važan jer se deca upoznaju s osnovama jezika i pisma odmalena. Zato nastavnice Jovana Mitić, Ivana Milovanović i Bosiljka Krstić sa zadovoljstvom pristupaju radu sa dečicom ovog uzrasta.

- Učestvujem u ovom projektu tek nekoliko meseci i zaista sam prezadovoljna uslovima za rad i činjenicom da se škola razvija toliko da se javila potreba za proširenjem nastavničkog kadra. Nadam se da će sledeće školske godine još više đaka doći u Malu pričaonicu da se družimo i kroz igru učimo srpski jezik, ćirilicu i osnove naše kulture - izjavila je Jovana Mitić, pedagog Prosvjetine škole.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.