Mišel pokušava da ubedi štedljivu četvorku novom ponudom

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jul.2020, 15:27

Mišel pokušava da ubedi 'štedljivu četvorku' novom ponudom

Sa ciljem da se što pre postigne dogovor o planu za ekonomski opravak od posledica pandemije, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel danas je pokušao da novim predlozima pridobije grupu zemalja zakozvane "štedljive četvorke".

Iznos fonda za oporavak koji bi trebalo da pomogne zemljama EU da prebrode šok ekonomske krize ostao je 750 milijardi evra, kao što je i predložila Evropska komisija, ali da bi dobio široku podršku paketu, Mišel je ponudio nekim zemljama finansijske >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << podsticaje za svoj doprinos širem budžetu EU, koji članice troše na zajedničke ciljeve poput razvoja, borbe protiv klimatskih promena i podrške ključnim industrijskim granama poput poljoprivrede.

On je na današnjoj konferenciji za novinare predstavio predlog strategije za oporavak EU, kojim se predviđa 1.074 milijardi evra za zajednički budžet za period 2021. do 2027. godine i 750 milijardi evra za instrument oporavka posle pandemije korona virusa.

Predsednik Evropskog saveta je rekao je da će neke zemlje koje uplate više u budžet nego što su dobile, dobiti rabat za svoj doprinos. Tu spadaju zemlje "štedljive četvorke" koje se protive ideji udruživanja duga - Holandija, Danska, Austrija i Švedska.

Mišelova ponuda odražava želju mnogih čelnika EU da fond za oporavak postane operativan što je pre moguće, pre nego što ekonomije potonu u recesiju i ljudi izgube posao.

Prema trenutnim predlozima Evropske komisije, pomoć u fondu za oporavak od 750 milijardi evra uključivala bi 500 milijardi evra bespovratnih sredstava i 250 milijardi evra zajma za zemlje EU.

Mišel je naveo da je od suštinskog značaja da se u paket za oporavak uključe bespovratna sredstva, a ne samo krediti, da se ne bi preopteretile države članice sa većim iznosom duga, što je, po njegovom mišljenju, ključno za budućnost jedinstvenog tržišta.

O njegovom predlogu raspravljaće lideri EU sledeće nedelje na samitu u Briselu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.