Mišel: Jedna od tema samita Evropskog saveta biće odnosi Beograda i Prištine

Izvor: B92, 25.Okt.2023, 11:23

Mišel: Jedna od tema samita Evropskog saveta biće odnosi Beograda i Prištine

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio da će jedna od tema samita Saveta, koja će se održati u četvrtak, 26. oktobra, biti odnosi Beograda i Prištine.

On je u pozivnom pismu članovima Saveta naveo da se samit održava u vreme velike globalne nestabilnosti i nesigurnosti, koje su nedavno pogoršane dešavanjima na Bliskom istoku, što zahteva hitnu pažnju.

"Naša odgovornost je da ostanemo ujedinjeni i koherentni i da delujemo u skladu sa našim vrednostima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sadržanim u Ugovorima. Situacija na Bliskom istoku je tragedija. Naš zajednički stav smo izrazili u našoj izjavi od 15. oktobra. Očekujem da na našem sastanku još jednom najoštrije osudimo Hamasove brutalne i neselektivne terorističke napade na Izrael i priznamo pravo Izraela da se brani, u skladu sa međunarodnim pravom i međunarodnim humanitarnim pravom. Takođe cemo ponoviti naš poziv na hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca", napisao je Mišel.

Kako je istakao pogoršanje humanitarne situacije u Gazi i dalje izaziva veliku zabrinutost, zbog čega članice saveta moraju da razgovaraju, pre svega, kako da se hitno obezbedi efikasna isporuka humanitarne pomoci i pristup najosnovnijim potrebama.

"Drugo, moramo da se angažujemo, na ujedinjenom i koherentnom frontu, sa partnerima kako bismo izbegli opasnu regionalnu eskalaciju sukoba. Štaviše, ponovno pokretanje mirovnog procesa zasnovanog na rešenju dve države je jedini put napred. Na kraju, trebalo bi da se pozabavimo efektima ovog sukoba u Evropskoj uniji - to uključuje sagledavanje njegovih implikacija na koheziju naših društava, našu bezbednost i migraciona kretanja", napisao je Mišel.

Kada se radi o Ukrajini, rekao je Mišel, EU će nastaviti nepokolebljivu podršku koliko god bude potrebno, a on je izrazio želju da se pozabave posebnim načinima za ubrzavanje isporuke vojne podrške, napretkom u planovima o korišcenju imobilizovanih sredstava Rusije i intenziviranje našeg diplomatskog dometa kako bi se obezbedila najšira međunarodna podrška za sveobuhvatan, pravedan i trajni mir.

"Naš sastanak ce takođe biti prilika da damo smernice o reviziji VFO-a, s ciljem brzog postizanja sporazuma. Prateći princip da ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori, moramo kritički sagledati naše najhitnije potrebe, identifikovati svoje prioritete i odlučiti kako ćemo ih finansirati", rekao je Mišel.

On je najavio da će se na samitu razgovarati i o ekonomiji i konkurentnosti, migracijama, situaciji u Sahelu, Južnom Kavkazu.

Najavio je da će na samitu učestvovati predsednici Evropske centralne banke i Evrogrupe, sa kojima će, između ostalog, razgovarati o Uniji tržišta kapitala i Bankarskoj uniji i početku rada na digitalnom evru.

Samit će početi u 15 sati u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.