Mišarska likovna kolonija

Izvor: RTS, 27.Jul.2015, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mišarska likovna kolonija

U Šapcu je počela tradicionalna Mišarska likovna kolonija. Ovogodišnji 17. saziv posvećen je skulpturi.
Od kamena teškog tri tone, nastaće skulptura "Osećaj". Da bi se svaka linija dovela do savršenstva, biće potrebno oko mesec dana rada.

"Čekić, špic, velika i mala brusilica, mnogo volje i strpljenja. Kamen kada se završi težiće oko 800 kilograma što znači da se oduzima mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mase", kaže David Jovanović.
"Dobio sam kubik kamena da uradim skulpturu koja će se zvati "Digitalni talas". To je jedna moja filozofija kojom pokušavam da pokrenem prostor u kojem će se ona nalaziti i svaku moguću priliku u kamenu pokušavam da iskoristim jer to vidim kao trening ličnosti", kaže Miloš Blagojević.
Za rad u kamenu, između ostalog, potrebni su istrajnost i snaga.
"Jedan prilično težak fizički rad, sa druge strane jedan dubok umni rad koji umetnik u svojim nacrtima posle primenjuje u skulpturi", kaže Sonja Petrović, Kulturni centar.
Pored kamena, petoro umetnika, ovog leta, svoje ideje oblikovaaće i u drvetu i metalu.
"Pozvan sam da uradim rad u metalu, moj rad se zove Portret građanskog društva i to je zapravo portret Jevrema Obrenovića. Pravim ga od 30 elemenata", kaže Đorđe Zečević.
"Dobili smo fantastične uslove, lepo se družimo, trudimo se da uradimo u roku ove skulpture, ja konkretno radim personifikaciju simbola slobode u ljudskom obliku, malo stilizovano, malo modernije nego što sam navikao", kaže Dane Unčević.
Proces stvaranja umetničkih dela mogu da prate i svi Šapčani koji će deo leta provesti na kupalištu "Stari grad". Skulpture su namenjene javnim površinama, jer je jedan od planova da grad dobije i veliku galeriju na otvorenom.
rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.