Misala Pramenković za B92.net: Važno je da se manjine izjasne bez pritisaka

Izvor: B92, 09.Apr.2021, 21:46

Misala Pramenković za B92.net: "Važno je da se manjine izjasne bez pritisaka"

Beograd -- Poslanica Misala Pramenković za B92.net u susret popisu stanovištva u Srbiji kaže da je važno da se građani izjasne bez pritisaka.

To je, kako napominje, posebno važno kada su u pitanju manjine.

Podsetimo, poslanici su nedavno u Narodnoj skupštini raspravljali o Predlogu zakona o izmenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine, koji je podnela Vlada, a popis je planiran za april, ali je predlog da se zbog epidemiološke situacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << održi od 1. do 31. oktobra.

Na pitanje šta očekuje od najavljenog popisa, Pramenković napominje da bi on trebalo da pokaže realno stanje.

"Važno je da se građani na popisu izjasne bez ikakvih pritisaka, pogotovo, kada je reč o manjinama, i tamo gde postoji opasnost od asimiliranja", dodaje ona.

Pročitajte još:

B92.net pita poslanike, da li ste se vakcinisali? Evo šta su nam rekli

Prva poslanica Srbije pod hidžabom za B92.net: Moje pojavljivanje je izazvalo dosta pažnje

Upitana da prokomentariše kakav je položaj manjinskih grupa u Srbiji prema njenom mišljenju i šta izdvaja kao njihove glavne probleme, Pramenković navodi da su to uglavnom slične stvari koje tište i većinski narod u Srbiji.

"Manjinski narodi u Srbiji čine, kao što sam rekla, jednu trećinu stanovništva u pogledu zastupljenosti, a nisam baš sigurna da se jednako pojavljuju u javnosti", ukazuje Pramenković.

Kao probleme ističe egistencijalni status, zdravstveno stanje, ekonomski aspekt i slično.

"Između ostalog, problemi koje tište Bošnjake i građane koji žive u Sandžaku jeste da se više ulaže u saobraćajnu infrastrukturu, što će se verujemo i ostvariti zahvaljujući i koalicionim sporazumom u čijoj osnovi jе normalizacija odnosa Srba i Bošnjaka i politika pomirеnja, koji smo nedavno potpisali sa Srpskom naprednom strankom", kaže Pramenković.

Pramenković je pažnju na sebe skrenula kada se pojavila u parlamentu sa hidžabom, a na pitanje otkud u politici, Pramenković kaže da kroz svoje političke nastupe ima priliku da se zalaže za jednaka prava muškaraca i žena, te da se politikom bavi već deceniju.

"Motiv za bavljenje politikom mi je svakako to što želim da se borim za ljudska prava, kao i svojim ličnim angažmanom u borbi za prava Bošnjaka, a kao narodna poslanica i za zakone koji se tiču kako žena, tako i muškaraca, odnosno, ostvarivanja njihovih prava na ličnom, porodičnom i sličnom planu", navodi.

"Za sebe mogu da kažem da sam deceniju u politici, jer kao što znate, uzela sam učešće u tome, tako da mi je ovo drugi mandat kao odbornice u skupštini Novog Pazara, a sada i kao poslanice u Narodnoj skupštini Republike Srbije", objašnjava.

Upitana da prokomentariše zbog čega se slabije pojavljuje u medijima, Pramenković navodi da je to splet slučajnih okolnosti uzrokovan pandemijom.

"Cela ova situacija sa pandemijom uzrokovala je redukovan vid komunikacije u pogledu nekih gostovanja. Niko ne uskraćuje fokus mog delovanja i misija mi je da budem glasnogovornik građana i građanki čije inicijative treba predstaviti u parlamentu, tako da ne postoji barijera u pogledu mog nastupa, to je bio samo splet slučajnih okolnosti zbog pandemije koronavirusa", napominje ona.

Budući da predaje kao profesor islamskih nauka u Medresi "Gazi Isa-begza" za čitaoce B92.net je otkrila više detalja i o svojoj univerzitetskoj karijeri.

"Univerzitetski sam profesor i predajem Šerijatsko pravo, a sa tog aspekta mi je veoma zanimljivo jer mogu da svoja iskustva prenesem na domen ljudskog delovanja i da propagiram univerzitetske vrednosti", navodi Pramenković.

Na pitanje da pojasni predmet koji predaje, Pramenković kaže da šerijat kao pravna norma predstavlja skup svih propisa iz oblasti verskog i svetovnog prava na osnovu kojih su uređeni odnosi u islamskoj zajednici, a šerijat je božanski zakon islama, i razumevanje tog zakona jeste fikh, odnosno sudstvo".

Napominje da voli da radi sa studentima jer su mladi veoma buntovni i tek ih je potrebno usmeriti na pravi put.

"Fakultet deluje u okviru Islamske zajednice, a na ovom fakultetu je svakako korisno to što profesori umeravaju svoje studente da na pravi način kanališu ono što su naučili", zaključuje Pramenković.

Podsetimo, prof. dr Misala Pramenković je potpredsednica Stranke pravde i pomirenja i kao treća na listi te partije postala je poslanik u Skupštini Srbije.

Nakon redovnih parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine postala je prvi put poslanica.

Prethodno, od maja 2016. bila je odbornica u skupštini grada Novog Pazara.

Upitana da prokomentariše zbog čega se, prema njenom mišljenju, studenti slabije odazivaju na vakcinaciju, kaže "da je potrebno da stvore realniju sliku o tome".

"Oni su mladi i buntovni, a sa druge strane imaju i neke druge ambicije, jer žele da se ostvare i slično, što je ova pandemija ceo taj proces usporila, ali verujem da će im se vremenom stvoriti realnija slika i da će se vakcinisati, jer će shvatiti da je to jedino rešenje u borbi protiv ovog virusa", navodi Pramenković.

Na pitanje, da li ima dovoljno vakcina u Novom Pazaru i kako teče vakcinacija u tom gradu, odgovara, da "situacija nije, kao što je bila tokom leta".

"Poštuju se mere koje su propisane, a očekujemo da će se situacija stabilizovati uz pomoć vakcinacije i nadamo se da neće eskalirati, odnosno, da nećemo imati taj scenario od prošlog leta u Novom Pazaru", a zatim dodaje, "imamo dovoljno vakcina, tako da su građani u prilici da se vakcinišu, ukoliko se odluče", navodi Pramenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.