Izvor: Piplmetar.rs, 15.Jul.2023, 23:31

Mirović: Film je važan segment kulturne delatnosti u našoj zemlji

Na ceremoniji svečanog otvaranja, našem proslavljenom glumcu Bogdanu Dikliću uručena je nagrada „Aleksandar Lifka“, za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji

Foto: Pokrajinska vlada


Film je jedna od umetničkih čarolija 20. veka, i nije slučajno što privlači pažnju publike već decenijama unazad„, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirovićpred otvaranje 30. Festivala evropskog filma na Paliću.
Na >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << Letnjoj pozornici na Paliću, večeras je počeo jubilarni 30. Festival evropskog filma, na kom će tokom sedam festivalskih dana biti prikazano oko 150 vrsnih filmskih ostvarenja, najviše do sada.
Mirović je dodao da poslednjih godina filmska industrija u našoj zemlji beleži izuzetan rast.
„Vlada Srbije, Ministarstvo kulture, Filmski centar Srbije, kao i Pokrajinska vlada, ulažu sve više finansijskih sredstava u filmsku industriju, u važan segment kulturne delatnosti u našoj zemlji“, istakao je Mirović.
Predsednik Mirović je dodao da je Pokrajinska vlada i ove godine uspela da izdvoji nemala sredstva i da pomogne brojne reditelje i glumce, odnosno veliku renesansu filma o kojoj možemo da svedočimo, jer se u našoj zemlji nikada ovoliko nije snimalo.
Mirović je podsetio na to da su neka od brojnih filmskih ostvarenja u poslednjih nekoliko godina snimana i na teritoriji Vojvodine, a među njima su „Santa Maria della Salute“, „Ime naroda“, a u toku je snimanje filmskog spektakla „Deca Kozare“.
Kultura je izuteno važan segement društva, temelj duhovnosti i opstanka jednog naroda. Videćemo i večeras ovde na Paliću, koliko je važno da publika pokaže privrženost filmu, i to će nas ohrabriti da i ubuduće, na svim nivoima, učinimo sve što je neophodno da bi filmski stvaraoci u budućnosti mogli da prave velika dela.
Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić istakao je da je Subotica večeras centar evropske kinematografije. Dodao je da je Palićki festival, čak i u teškim vremenima, opstao tri decenije.
„Tri decenije trajanja govore o kvalitetu i tradiciji našeg festivala, a to su ključni preduslovi i za njegovo trajanje u budućnosti“, rekao je Bakić.
Na ceremoniji svečanog otvaranja, našem proslavljenom glumcu Bogdanu Dikliću uručena je nagrada „Aleksandar Lifka“, za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.
Ovogodišnji dobitnici „Lifke“ su i glumac Nikola Ristanovski iz Severne Makedonije, u regionalnoj kategoriji i reditelj Andreas Drezen, u kategoriji inostranih stvaralaca. Španska multimedijalna umetnica Marija Kanjas, dobitnica je ovogodišnje nagrade „Underground spirit“, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma.
Festival je otvoren filmskim ostvarenjem „Madam Di Bari“, francusko-alžirske glumice i rediteljke Majven Le Besko, koji je otvorio i Kanski festival ove godine.
U glavnom takmičarskom, te programima „Paralele i sudari“, „Mladi duh Evrope“, „Novi dokumentarni film“, „Eco Dox“ i specijalnim projekcijama biće prikazano osam filmova autorki i autora iz Srbije.
Pored filmova iz cele Evrope, u fokusu ovogodišnjeg festivala biće filmovi Mađarske i Severne Makedonije, a festival će obogatiti i brojni prateći programi.
(Telegraf.rs)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.