Miro Cerar, sa margina u centar politike

Izvor: RTS, 14.Jul.2014, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miro Cerar, sa margina u centar politike

Profesor Pravnog fakulteta u Ljubljani i sin legendarnog gimnastičara, Miro Cerar, pobednik je nedeljnih prevremenih izbora u Sloveniji, i to samo mesec dana posle osnivanja stranke koja nosi njegovo ime.

Cerar (51) je novo lice na slovenačkoj političkoj sceni, ali je još kao mladi pravnik bio u timu koji je sačinio nacrt slovenačkog Ustava 1991. godine. Dve decenije bio je na mestu konsultanta za ustavna pitanja u slovenačkom parlamentu, javlja slovenačka agencija STA, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenosi Tanjug.

Prošle godine, bio je među kandidatima za preuzimanje vođenja tehnokratske vlade, ali je naposletku to odbio zbog odsustva jasne podrške među partijama.

Samo mesec dana pre opštih izbora i pod velikom pritiskom javnosti, odlučio je da formira Stranku Mira Cerara (SMC), koja je po popularnosti odmah izbila u vrh anketa javnog mnjenja pre nego što je predstavila koherentan program.

Cerar je stranku osnovao s ciljem da, kako je tada rekao, "vrati nadu i poverenje u državu", poručivši da će ona odigrati odlučujuću ulogu na slovenačkoj političkoj sceni jer je nastala "samostalno, bez ikakve pozadine, kumova, sponzora".

Bio je rezervisan u vezi sa privatizacijom, što ga stavlja na liniju levice, ali je sugerisao da su dalji rezovi u potrošnji neizbežni, što je jasno desničarski stav, navela je slovenačka agencija.

Kad je reč o društvenim pitanjima, nedavno je za list Mladinu rekao da ga njegovi stavovi po pitanju ljudskih prava, borbe protiv diskriminacije i jednakih prava, stavljaju na levu stranu političkog spektruma.

S druge strane, navodi STA, neki negovi stavovi deluju konzervativno (na polju LGBT prava, pitanja abortusa) i on je otvoren o svojim verskim ubeđenjima.

Velik koalicioni potencijal 

Ipak, ne sasvim određeno zastupanje politike centra otvara mogućnost Ceraru da formira koalicije širom političkog spektra, ocenjuje STA, što je i on sam priznao u intervjuu za Mladinu ističući da je centrizam koji njegova stranka zastupa "dobra polazna osnova i prednost".

Desničarski mediji su ga u kampanji napadali zbog "darežljivih zarada od konsultacija", uključujući pravničku firmu Mira Senice koja je umešana u niz skandala proteklih godina, ali to nije uticalo mnogo na njegov rejting.

Za autsajdere, Cerarov meteorski uspon, i pažnja pozitivna i negativna, koju je dobio u medijima, možda deluje neobično, ali nije nezabeležena u slovenačkoj politici, ocenjuje STA, navodeći kao primer gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića, koji je 2011. formirao stranku nekoliko meseci pre izbora na kojima je izašao kao pobednik, iako kasnije nije uspeo da formira vladu.

Njegov otac Miroslav Cerar proslavljeni je jugoslovenski i slovenački gimnastičar i osvajač zlata na Olimpijskim igrama i svetskim takmičenjima u disciplini konj sa hvataljkama. a majka Zdenka Cerar bila je prva žena državni tužilac Slovenije (1999-2004) i ministarka pravde u levičarskim vladama.

Osim istaknute uloge u sportu i politici, njegova porodica se dovodi u vezu sa jedni od najtraumatičnijih događaja u nedavnoj slovenačkoj istoriji, padom aviona "Ineks-Adrija Aviopromet 1308" na Korzici 1981, kada je poginulo svih 180 putnika i članova posade.

Njegovi roditelji su kupili karte za taj let, ali se Mirova mlađa sestra razbolela, pa su odustali. Aviokompanija je ponudila da preveze samo tada 18-godišnjeg Mira i njegovu drugu, stariju sestru, ali to nije prihvaćeno, pa je taj srećni sticaj okolnosti zabeležen u brojnim dokumentarcima.

Cerar je razveden i otac dvoje dece.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sa margina u vrh slovenačke politike

Izvor: Politika, 14.Jul.2014

Miro Cerar želi sa Slovencima „vrati nadu i poverenje u državu”..Ljubljana – Miro Cerar (51), profesor Pravnog fakulteta u Ljubljani i sin nekadašnjeg osvajača mnogobrojnih olimpijskih medalja u gimnastici, pobednik je nedeljnih prevremenih izbora u Sloveniji, i to samo mesec dana posle osnivanja...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.