Miro Cerar novi premijer Slovenije

Izvor: B92, 25.Avg.2014, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miro Cerar novi premijer Slovenije

Slovenačka skupština izabrala je tajnim glasanjem profesora prava Miru Cerara za novog premijera Slovenije.

Za njega je glasalo 57 a protiv 11 poslanika, dobio je podršku većinske koalicije u nastajanju - njegove Stranke Mire Cerara (SMC), Demokratske stranke penzionera Slovenije (DeSUS), Socijaldemokrata (SD) i stranke odlazeće premijerke Alenke Bratušek (ZaAB), kao i poslanika etničkih manjina.

Slovenačka demokratska stranka (SDS), Združena levica (ZL) i Nova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Slovenija (NSi) saopštile su da ih Cerar nije pridobio njegovim programom.

Cerar je obećao da će pokušati da obnovi poverenje javnosti u državne institucije i vladavinu prava, kao i da će raditi na prevazilaženju podela te utiranju puta za prevazilaženje krize.

On je nagovestio da bi mogao da revidira plan o smanjenju slovenačkog budžetskog deficita i razdvajanju države od privrede, dogovoren sa Evropskom unijom pošto je ta bivša jugoslovenska republika jedva izbegla međunarodni paket za spasavanje zbog njenih prezaduženih banaka krajem prošle godine.

Stručnjak za ustavno pravo, koji je na dan imenovanja za premijera napunio 51 godinu, nov je na slovenačkoj političkoj sceni, iako je dobro poznat javnosti.

Njegova partija je 13. jula pobedila na izborima sa 34,5 odsto osvojenih glasova birača, samo mesec dana po osnivanju.

Cerar ima 15 dana da predstavi sastav kabineta na utvrdjivanje parlamentu, a prema raspoloživim informacijama vlada - treća za 30 meseci, mogla bi da ima 15 ministara, od kojih bi osam bilo iz SMC, četiri iz DeSUS i tri iz SD.

Novi premijer je u nedavnom istraživanju javnog mnjenja proglašen za najpopularnijeg političara u Sloveniji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Miro Cerar novi slovenački premijer

Izvor: Akter, 25.Avg.2014

Slovenačka skupština izabrala je danas tajnim glasanjem profesora prava Miru Cerara za novog premijera Slovenije, javile su agencije..Za Cerara je glasalo 57 a protiv 11 poslanika...Novi premijer dobio je podršku većinske koalicije u nastajanju - njegove Stranke Mire Cerara (SMC), Demokratske stranke...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.