Mirno rešavanje konflikata

Izvor: RTS, 28.Jul.2009, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirno rešavanje konflikata

Predsednik Srbije Boris Tadić, tokom dvodnevne posete Jermeniji, razgovarao sa predsednikom te države Seržom Sargsjanom. Tadić i Sargsjan saglasni da se regionalni konflikti moraju rešavati bez primene sile, isključivo pregovorima. Nema univerzalnih načina za prevazilaženje sukoba, ocenio Sargsjan.

Srpski predsednik Boris Tadić susretom sa šefom jermenske države u Jerevanu otpočeo je dvodnevnu zvaničnu posetu Jermeniji.

Tadić i Sargsjan saglasili su se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se regionalni konflikti, poput Kosova i Nagorno Karabaha, moraju rešavati bez primene sile, isključivo pregovorima, u skladu sa principima i normama međunarodnog prava.

Sargsjan je na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa Tadićem istakao da nema univerzalnih načina za prevazilaženje sukoba i da svaki sukob ima svoju istoriju.

"Pravedno i stabilno rešenje sukoba nije moguće naći ako se ta činjenica ne uzme u obzir", poručio je Sargsjan, ističući da je održivo rešenje moguće samo mirnim putem i na osnovu međunarodnog prava.

Izazovi zahtevaju održiva rešenja 

Predsednik Srbije je istakao da izazovi koji pogađaju Srbiju i Jermeniju zahtevaju održiva rešenja.

Tadić je rekao da Srbija visoko ceni formulu mirovnih razgovora koje Jermenija vodi na Kavkazu, a Srbija na Balkanu i dodao da osnova za održiva i stabilna rešenja mogu biti samo takvi pregovori.

Jermenska agencija je u izveštaju o samitu u Jerevanu podsetila da su sukobi u Nagorno Karabahu počeli 1988. godine, a decembra 1991. je održan referendum kada je 99,9 odsto stanovništva, pretežno jermenskog, glasalo za nezavisnost od Azerbejdžana.

U sukobima u Nagorno Karabahu život je izgubilo, prema procenama, više od 20.000 ljudi.

Azerbejdžan i Jermenija, uz pomoć Grupe Minsk Oebsa, vode pregovore o mirnom rešenju konflikta.

Zvanični Jerevan nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Planom njegove posete Jerevanu predviđeni su i susreti sa predsednikom jermenske Vlade Tigranom Sargsjanom i jermenskim patrijarhom Karekinom II.

Tadić će položiti venac na spomenik nevinim jermenskim žrtvama i zasaditi drvo na Trgu sećanja.

Planom posete predviđeno je i da predsednik Srbije položi cveće na spomenik jugoslovenskim pilotima koji su stradali u avionskoj nesreći 1988.  Piloti su prevozili humanitarnu pomoć stradalima u razornom zemljotresu koji je u gradu Spitaku odneo 25.000 života.

Predviđeno je i da predsednik Srbije obiđe muzej Matenadaran u kome se čuva najveći arhiv drevnih jermenskih rukopisa.

Na sajtu jermenskog predsednika navedeno je da su u Tadićevoj pratnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević.

Dragan Županjevac ambasador u Jermeniji

Novi ambasador Srbije u Jermeniji Dragan Županjevac uručio je akreditivna pisma predsedniku Jeremenije Seržu Sargsjanu, javila je agencija Armenpres.

Sargsjan je izrazio nadu da će srpski diplomata imati značajnu ulogu u razvoju bilateralnih odnosa Jermenije i Srbije, prenela je agencija.

Jermenski predsednik je ocenio da dve države imaju ogroman potencijal za saradnju u raznim oblastima, a da bi se to realizovalo neophodno je preduzeti određene korake, ističući u tom kontekstu značaj Tadićeve posete.

Predsednik Jermenije i novi ambasador Srbije u toj zemlji razmotrili su mogućnosti za unapređenje ekonomske i kulturne saradnje, aktiviranje međuparlamentarne saradnje i saradnje u okviru međunarodnih organizacija.

Šef jermenske države je istakao da će jermenski narod uvek pamtiti srpske pilote koji su poginuli u avionskoj nesreći 1988. godine, dok su putovali u Jermeniju kako bi dostavili humanitarnu pomoć nastradalima u razornom zemljotresu u Spitaku.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.