Miris tartufa na Divčibarama

Izvor: Politika, 08.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miris tartufa na Divčibarama

Divčibare, Valjevo – Minulog vikenda na Divčibarama je po 12. put zaredom održana tradicionalna manifestacija "Dani gljiva na valjevskim planinama 2007". I pored kišovitog vremena gljivari i ljubitelji prirode iz svih krajeva Srbije, BiH i Hrvatske, okupili su se u velikom broju i to ne samo kao gosti, već i kao akteri najrazličitijih sadržaja koji prate ovu manifestaciju.

I ove kao i prethodnih godina akcenat je stavljen na zaštitu gljiva, odnosno njihovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pravilnom sakupljanju. Kako je objasnio Dragić Tomić, prvi čovek gljivarskog društva iz Valjeva, koje je domaćin i organizator manifestacije, stihijsko i nestručno sakupljanje po pravilu se završava uništavanjem ovog dragocenog poklona prirode. Pored najmlađih ove godine u programe edukacije bili su uključeni i brojni valjevski domaćini koji se bave seoskim turizmom i od kojih većina na meniju svojim gostima nudi ove vredne šumske plodove.

Pored blizu 300 izloženih vrsta gljiva posebnu pažnju posetilaca skrenulo je prisustvo sakupljača retkih i skupocenih belih i crnih tartufa. Saša Šarčević, iz Valjeva, neumorno je objašnjavao da u valjevskom kraju ima tartufa, ali i da se oni mogu pronaći uz dobro obučene pse. Na insistiranje da objasni gde je pronašao nekoliko izvanrednih primeraka belog tartufa, čija se inače cena po kilogramu kreće i do 4.500 evra, popustio je i kazao – na području Avale kod Beograda.

Sa punom kesom tartufa na Divčibare je iz Istre, kao gost manifestacije, stigao Marinko Raketa, jedan od osnivača gljivarskog društva "Agrikus" u Rovinju. Objasnio je da je Istra nadaleko poznato područje po nalazištima tartufa i da tamošnji gljivari uz dresirane pse i razne "naprave" danonoćno obilaze terene. Mnogi su se, kaže Marinko, od tog posla, za koji još uvek vlada mišljenje da je avantura, obogatili. Ono što nas je iznenadilo jeste njegovo saznanje i tvrdnja da postoji pored Istre, još jedno mnogo veće stanište tartufa na prostorima bivše Jugoslavije. Bez oklevanja je kazao da se ono nalazi u Srbiji, odnosno na području opštine Vranje.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.