Miris jutra u raju

Izvor: Politika, 20.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miris jutra u raju

Cveće - Saveti stručnjaka

Majčina dušica (thymus serpyllum) je višegodišnja zimzelena biljka koja raste kao žbun visine 20 do 30 santimetara. Ima uske zelene listiće sa kratkim peteljkama. Cvetovi su joj okrugli, roze i lila boje. Zbog prijatnog i jakog mirisa koji odbija biljne štetočine, obično se sadi pored ruža ili nekog drugog osetljivog cveća.Najbolje uspeva na sunčanim padinama Sredozemlja. Naziv majčine dušice potiče od grčke reči thymon što znači >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << hrabrost. Moćna antiseptička i konzervirajuća svojstva majčine dušice bila su poznata još Egipćanima koji su je upotrebljavali za balsamovanje. Rimski vojnici kupali su se u vodi u koju su stavljali ovu biljku da bi ojačali. U srednjem veku Evropljanke su vezle grančicu majčine dušice na predmetima koje su poklanjale lutajućim vitezovima. Škoti su pili čaj od divlje majčine dušice za snagu, hrabrost i otklanjanje noćnih mora. Recept za čorbu zabeležen je davne 1663. godine. Majčina dušica je inspirisala i mnoge pesnike. Tako je Kipling napisao: "Vetrom šibana majčina dušica što miriše na jutro u raju".

Zanimljivo je da se lekoviti delovi majčine dušice nalaze isključivo u listu i cvetu. Zato je treba pažljivo brati, a nikako čupati. Omiljeni je lek ne samo u narodnoj već i u naučnoj medicini. Ulazi u sastav mnogih preparata koji se prave u apotekama i farmaceutskim kućama.

Pošto ima svojstvo da zaustavlja razvoj mnogih patogenih klica, a i da ih uništava, majčina dušica se vekovima upotrebljavala za vreme epidemija zaraznih bolesti. Odlično deluje i kod infekcija disajnih organa, grla, bronhija, kao i kod astme i velikog kašlja, ali i protiv zadaha u ustima. Poboljšava funkciju organa za varenje, pomaže kod crevnih upala, a naročito je korisna protiv dečjih glista. Takođe, jača nervni sistem, smanjuje nervozu, otklanja nesanicu, a korisna je i za odvikavanje od alkohola.

U kulinarstvu, majčina dušica ima veliku primenu. Uglavnom se koristi kao začin. Sitno iseckani listovi dodaju se salatama, picama, jajima i specijalitetima sa roštilja. Dodaje se supama, marinadama, umacima i sosovima. Koristi se i kod pripremanja školjki i divljači. Pomaže boljem varenju masne hrane.

Kako je majčina dušica višestruko korisna i mirisna biljka, mnogi žele da je uzgajaju u kući. Predrag Spasić, inženjer poljoprivrede u Garden centru, smatra da biljka uz pažljivu negu može dobro da uspeva i u saksiji:

– Majčinu dušicu sada treba posejati u veće posude, a u martu rasaditi u saksije. Zemlja treba da bude rastresita, bogata organskim materijama. Biljka voli toplotu i sunce, zato joj odgovara mesto na prozorskoj dasci. Majčinu dušicu treba umereno zalivati. Cveta od maja do oktobra. U periodu cvetanja treba je češće obrezivati.

-------------------------------------------------------------------------

Čorba od majčine dušice

Potrebno: Čaj od majčine dušice, 1/2 kašike maslaca, testenina po želji, kašika vegete, mleveni biber.

Priprema: Skuvati blagi čaj od majčine dušice (obavezno u otvorenoj posudi). Skloniti sa šporeta i procediti. U čaj staviti maslac, testeninu, vegetu i na kraju biber.

Čaj protiv kašlja i upale grla

Kašiku majčine dušice preliti sa 1/2 litra ključale vode, a onda ostaviti da stoji 15 minuta. Zatim procediti, dodati kašiku meda i sok od 1/2 limuna.

Ulje protiv glavobolje

Malo je poznato da ulje majčine dušice ima odlično dejstvo u masaži protiv glavobolje. Od njega se pravi i antiseptički raspršivač u zubnim pastama i vodicama za usta.

Vole je i pčele

Majčinu dušicu "vole" pčele, a med od ove biljke je veoma kvalitetan, lekovit i cenjen.

Slađana Raner

[objavljeno: 20.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.