Mirel: Upitnik u septembru

Izvor: Politika, 26.Apr.2010, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirel: Upitnik u septembru

BEOGRAD – Direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji (EK) Pjer Mirel izjavio je danas da bi Komisija mogla da uputi Vladi Srbije Upitnik u septembru, ako Savet ministara EU u junu da „zeleno svetlo” za kandidaturu Srbije.

„Posle odluke Saveta imaćemo konsultacije sa svim direktoratima uključenim u proces. To će potrajati pet do šest nedelja, zato je sigurnije reći da će to biti početkom septembra”, istakao je Mirel u izjavi Radio-televiziji Srbije.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << njegovim rečima, ključno pitanje na koje treba odgovoriti je da li zemlja ispunjava političke pristupne kriterijume koji omogućavaju EK da predloži otvaranje pregovora.

„To su pitanja koja se tiču demokratije, načina funkcionisanja institucija, zaštite manjina”, ukazao je Mirel.

Celokupno zakonodavstvo Srbije i njegova primena proći će tada kroz svojevrsni rentgen EK, oko 4.000 pitanja iz svih oblasti na koje treba dati tačne, jasne i sveobuhvatne odgovore.

Sagovornici u EU veruju da tretman Kosova u Upitniku neće biti problem i da će odraziti statusno neutralan pristup kao u slučaju vizne liberalizacije.

Problemi se mogu pojaviti ako neke zemlje članice odluče da preko evropske integracije utiču na akcije Srbije posle iznošenja mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Drugi rizik su vanredni izbori u Holandiji, zakazani za jun, što bi „zeleno svetlo” za kandidaturu moglo da odloži do formiranja nove vlade.

Evropskoj komisiji za mišljenje do sada je u proseku trebalo 12 do 16 meseci, što bi značilo da Srbija najranije može da stekne status kandidata sredinom sledeće godine, navela je Radio-televizija Srbije.

Tanjug

[objavljeno: 26/04/2010]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Mirel: Upitnik Vladi Srbije u septembru

Izvor: Blic, 26.Apr.2010

Direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji (EK) Pjer Mirel izjavio je danas da bi Komisija mogla da uputi Vladi Srbije Upitnik u septembru, ako Savet ministara EU u junu da "zeleno svetlo" za kandidaturu Srbije. Pjer Mirel.."Posle odluke Saveta imaćemo konsultacije sa svim direktoratima ukljućenim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.