Miran protest pred Skupštinom Srbije

Izvor: VOA, 09.Jul.2020, 19:57

Miran protest pred Skupštinom Srbije

Nekoliko hiljada građana protestovalo je treći put zaredom pred zgradom Parlamenta u centru Beograda i na ulicama nekoliko gradova Srbije. Za razliku od prethodna dva dana - protesti su u četvrtak uveče u prestonici Beogradu protekli mirno.  Okupljeni građani su sedeli na ulici i pozivali na mirne proteste. Policijski kordon koji se nalazio pred zgradom Skupštine se u jednom momentu povukao, posle čega se u Kosovsku ulicu premestilo stotinak policajaca. Većinu okupljenih pred skupštinskim zdanjem činili su mladi koji nisu  prilazili zgradi. Miran protest je na kratko prekinula grupa maskiranih muškaraca koja je nasrnula na građane, tražeći od njih da ustanu, čemu se većina nije povinovala. Jedan deo demonstranata vređao je one koji su seli pozivajući ih da ustanu, no oni koji su sedeli se na to nisu obazirali.  Pre tog incidenta, protest je proticao u potpunom miru uz malobrojno vidljivo prisustvo policije. Saobraćaj je bio blokiran od početka skupa, kada je veći deo građana prihvatio poziv da sedne na asfalt i zemlju. Izveštači Glasa Amerike javljaju sa mesta događaja da ispred glavnog ulaza u Skupštinu nema policijskog kordona, koji je tu bio postavljen prethodne dve večeri, ali da se policija u opremi za razabijanje demonstracija nalazi sa bočnih i sa zadnje strane zgrade. FoNet javlja da je kordon raspoređen i oko zgrade u Predsedništva, ali je policajca znatno manje nego prehodno veče. Saobraćaj je obustavljen u oba smera ispred parpamenta, dok se autiomobili i vozila gradskg saobraćaja preusmeravaju u Bulvera kralja Aleksandra ili voze svojim rutama Ulicom kneza Miloša. Protesti širom Srbije otpočeli su kao reakcija zbog najave pooštravanja epidemioloških mera i nezadovoljstva reakcije nadležnih na pandemijsku krizu. Tome je, u međuvremenu, pridodato nezadovoljstvo zbog oštre policijske reakcije tokom prethodnih demonstracija.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beograd: Demonstranti ispred Skupštine

Izvor: VOA, 09.Jul.2020

Nekoliko stotina ljudi okupilo se u četvrtak uveče oko 19 sati na platou ispred Dona Narodne skupštine Republike Srbije i bliokiralo saobraćaj. Izveštači Glasa Amerike javljaju sa lica mesta da ispred glavnog ulaza u Skupštinu nema policijskog kordona, koji je tu bio postavljen prethodne dve večeri,...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.