Mira Marković ostaje na poternici!

Izvor: Press, 21.Sep.2010, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mira Marković ostaje na poternici!

Samo dan posle otkrića Pressa da će poternica za Mirom Marković biti ukinuta jer 13. oktobra zastareva jedini sudski postupak koji se vodi protiv nje, Više tužilaštvo u Beogradu donelo je odluku o prekvalifikaciji krivičnog dela. Markovićeva je tako „zadržana" na poternici i neće moći da se vrati u Srbiju. Mirjana Marković sada se, umesto za neovlašćeno posredovanje na zloupotrebu službenog položaja, za šta je predviđena kazna od >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << 6 meseci do 5 godina zatvora, tereti za zloupotrebu službenog položaja, za šta je zaprećeno od 2 do 12 godina zatvora. Zastarelost za ovo krivično delo, po zakonu, nastupa tek 2024. godine!
Zorić: Suditi Miri u odsustvu
Portparol Tužilaštva Tomo Zorić potvrdio je da posle prekvalifikacije dela neće doći do zastarelosti krivičnog gonjenja Mirjane Marković.
- Tužilaštvo je predložilo i da se Markovićevoj sudi u odsustvu jer se nalazi u bekstvu - naveo je Zorić, i podsetio da je Interpolova poternica za Markovićevom još na snazi.
Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen smatra da je „izuzetno važno" što je Tužilaštvo prekvalifikovalo delo za koje se tereti Mirjana Marković.
- Tom odlukom su stvorene procesne pretpostavke da ona ne bude skinuta sa Interpolove poternice, ona sada bekstvom iz Srbije ne može da se spase krivične odgovornosti. Osim za malverzacije prilikom dodele državnih stanova svojim ličnim i partijskim drugovima, Markovićeva je osumnjičena i za mnogo teža krivična dela... - navodi Homen za Press. On dodaje i da veruje da „građani Srbije nisu zaboravili zlatne godine njene vladavine, kada su prosečna plata i penzija iznosile dve marke, a pojedinci se enormno bogatili na švercu duvana".
- Podsećam da je to bilo vreme kada su ubijani politički neistomišljenici i novinari... Dakle, ako se dogodi da Mirjana Marković ovog oktobra bude skinuta sa Interpolove poternice i pojavi se kao slobodni građanin u Srbiji, ja sebe više ne vidim na ovoj funkciji! - kaže Homen.
Podstrekivanje na kvadrat
Srpsko pravosuđe do sada je Mirjanu Marković optužilo samo da je kao lider JUL-a tražila od Branislava Ivkovića da utiče na predsednicu komisije za stambena pitanja Vlade Živku Cicu Knežević da dodeli stan radnici Zdravstvenog centra Požarevac Iloni Pešić, inače dadilji njenog unuka. Suđenje po ovoj optužnici treba da počne 11. novembra. Istraga koja se vodi protiv Mire Marković za šverc cigareta je u prekidu. Prošle nedelje zastareo je postupak protiv Marka Miloševića zbog prebijanja požarevačkih članova „Otpora".  

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.