Izvor: Blic, 03.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mira Marković: Pokrali su nam sve

Supruga bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, Mirjana Marković izjavila je da bi mogla da se vrati u Srbiju tek kada bude bila sigurna da neće biti žrtva političkog progona.



"Mogu da se vratim kući samo onda kada budem sigurna da neću biti predmet političkog progona, kome sam izložena već pet godina. Tom progonu sam bila izložena još od 5. oktobra 2000, ali sam ga delila sa mužem i manje mi je bio težak", rekla je Markovićeva u ekskluzivnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << intervjuu za "Novosti" iz Rusije, gde je otišla posle demokratskih promena u Srbiji.

Na pitanje da li je za njen povratak u Srbiju prepreka samo Interpolova poternica koju su za njom raspisale srpske vlasti, Markovićeva, koja je bila predsednica Jugoslovenske levice, je odgovorila: "Progon, sa Interpolovom poternicom ili bez nje. Sudski, medijski, politički, ljudski".

"Podsećam, 2001. je amnestirano i pušteno iz zatvora 6.000 albanskih terorista kao tobožih političkih zatvorenika. Pravo iz zatvora su otišli na Kosovo da završe posao na otcepljenju pokrajine od Srbije i formiranju albanske države. Ja formalno nisam politički progonjena, a i kako bih u novoj demokratskoj državi, u evropskoj zemlji u 21. veku", rekla je ona.

Markovićeva je navela da može "politički da misli i deluje slobodno" pogotovo što su njeno mišljenje i delovanje, kako kaže, savremeni, humani, progresivni i dodala: "Da ima i jedna jedina rečenica koja me je činila politički ranjivom pobrinuli bi se za mene oni iz Haga".

Ona je, medjutim, navela i da ne veruje da će se ikada vratiti u Srbiju.

Upitana šta se dešava sa porodičnom privatnom imovinom, Markovićeva je odgovorila da ih je "pokrao ko god je mogao".

"Iz kuće u Tolstojevoj su ukradeni svi Slobodanovi satovi, penkala, dugmad za košulje, fotoaparati, kamera i ko zna šta sve od garderobe. U to nemam uvid. Od mojih stvari nema kaputa, cipela, nakita, jakni, tašni. Pokradena nam je skoro sva dokumentacija, lična pošta, mnogo vrednih ukrasnih predmeta.

Ono što nije izgorelo u bombardovanju maja 1999, nestalo je za vreme "Sablje" ili neke druge nepogode", dodala je ona.

Na pitanje ko je to uradio, ona je kazala da je "osim nepoznatih lopova, bilo i poznatih. Mislim na razne bliske ljude koji su zloupotrebljavajući našu lakovernost i ranjivost u nevolji, naplaćivali nam solidarnost, lepe reči, najmanju pomoć, materijalnim dobrima koja su nam tražili ili smo im mi sami nudili iz zahvalnosti".

Govoreći o sudjenju suprugu Slobodanu Miloševiću u haškom tribunalu, koji ga je teretio za ratne i zločine protiv čovečnosti, Markovićeva je rekla da "na njegovoj strani bili istina i superiornost. On je pobedio".

"Zahvaljujući njemu, ceo svet je video da je haški sud surovi, nepošteni i inferiorni instrument politike koja želi da vlada svetom i nemilosrdno kažnjava svakog ko joj se suprotstavi", kazala je ona.

Ona je kazala da vreme provodi čitajući, uglavnom knjige iz istorije, filozofije, lepu književnost, političku literaturu, pa čak "ponešto od knjiga koje ja zovem muške, koje su u našoj kući čitali moj muž i sin.

"Nekad imam utisak da sam pročitala sve knjige na svetu. Kada sam ovamo došla, pre četiri godine i deset meseci, na deset dana, nisam imala nijednu knjigu. Onda, kada sam shvatila da se neću brzo vratiti kući, počeli su da mi donose i šalju knjige... Ali i ostalo - cipele, suknje, džempere, narukvice, tašne. Nisam imala novca ništa da kupim, a nisam ni znala gde", rekla je ona.

"Novosti" prenose i da je Mirjana Marković promenila boju kose i da je sada plava. Intervju je završila sa "Pozdravite Srbiju!

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.