Mionička sela - čuvari srpske istorije i tradicije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2020, 14:50

Mionička sela - čuvari srpske istorije i tradicije

Uživanje u prirodnim lepotama sela koja neguju srpsku istoriju i tradiciju i savladavanje tehnika jednog od najstarijih zanata, tkanja, deo su turističke ponude opštine Mionica čiji gosti često vole da kažu da se tu puno “jede i smeje”.

Na turističkoj mapi tog dela Srbije je i selo Struganik gde se nalazi rodna kuća Živojina Mišića, slavnog srpskog vojskovođe iz Prvog svetskog rata, koja je pretvorena u muzej čija se postavka sastoji iz dva dela - istorijskog i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << etnološkog.

Tako se u njoj, između ostalog, može videti i voštana figura Živojina Mišića u prirodnoj veličini.

U drvenim vitrinama nalaze se porodične i fotografije iz njegovih školskih dana, kao i podaci o njegovim podvizima u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, sa posebnim osvrtom na Kolubarsku bitku.

Nedaleko odatle, stiže se do sela Rakari gde se u Tkačkom dvoru od umetnice Zagorke Stojanović, koja tu živi i radi osam godina, mogu savladati osnove tkanja.

Sa željom da očuva srpsku tradiciju, ona je staro seosko domaćinstvo u kome su bile dve oronule kuće sa magazom i velikom starom lipom, obnovila tako da je od stare magaze nastao Tkački dvor u kome se u svakom kutku mogu videti korpe pune raznobojnih vunica i unikatni, ručno rađeni suveniri.

Originalne šajkače napravljene od krzna, svile i šljokica Zagorkino su novo umetničko delo, koje i žene mogu da nose ili uzmu kao suvenir.

“Ovde uživam i šteta je da to ne podelim s drugima”, kaže Zagorka i dodaje da nema biznis, već “misiju” da očuva srpsku tradiciju jer je važno da znamo ko smo i odakle smo.

Opština Mionica poznata je i po kompleksu "Nova banja" u Banji Vrujci gde je prošle godine otvoren akva park koji, osim sedam bazena sa lekovitom toplom vodom, ima šest tobogana ukupne dužine 670 metara.

U okviru kompleksa gradi se i hotel koji će, kako je planirano, imati 70 smeštajnih kapaciteta, kao i ugostiteljski objekat sa 22 apartmana i restoranom.

Blizina Beograda i izgradnja autoputa, kaže vršilac dužnosti direktoraTurističke organizacije opštine Mionica Bojana Glišić, doprinose tome da tu opštinu poseti veliki broj turista koji, dodaje, imaju priliku da uživaju u prirodnim lepotama reke Ribnice, obilasku manastira, Muzeja kamena, Kuće čaja…

“Naši gosti vole da kažu da se ovde puno jede i smeje… Pozivam sve koji žele da bolje upoznaju Srbiju dođu u još uvek neotkrivenu Mionicu i oduševe se onim što imamo da ponudimo”, kaže Glišićeva.

Mionica, ističe, postaje sve interesantnija i stranim turistima kojih je prošle godine bilo iz Indije, Švedske, Švajcarske…

Zbog pandemije korona virusa koja je zadesila ceo svet nije sigurna koliko će ove godine biti zainteresovani da dođu u Mionicu, ali veruje da će uprkos tome sigurno biti individualnih turista koji žele da upoznaju "čari" srpskog sela.

“Čekamo ih raširenih ruku”, dodala je Bojana Glišić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.