Minus mora na  strogu proveru

Izvor: Blic, 30.Jun.2014, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Minus mora na strogu proveru

Klijentima koji su novim kreditima reprogramirali dugove ili su dugo koristili nedozvoljeni minus banke neće produžavati korišćenje dozvoljenog minusa. (+) Kliknite za uvećanje

Osim što su pooštrile uslove za produžetak korišćenja kreditnih kartica, banke su to učinile i za produžetak korišćenja dozvoljene pozajmice. Procedura podrazumeva da dug bude namiren i da je račun pozitivan, ali i da se podnese novi zahtev za korišćenja ove iako najskuplje i dalje najpopularnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bankarske usluge u Srbiji.

- Odobrenje dozvoljenog minusa po tekućem računu može se dovesti u pitanje u slučaju kada je klijent bio u nedozvoljenom prekoračenju u dužem periodu, odnosno u slučaju neurednog izveštaja Kreditnog biroa. Odobrenje dozvoljene pozajmice takvim klijentima podleže dodatnoj analizi, a za banku znači i dodatni trošak zbog povećanih rezervisanja - kaže za “Blic” Živojin Savić, izvršni direktor poslova sa stanovništvom Komercijalne banke.

Kako ukazuje naš sagovornik, klijentima kojima je zbog problema u izmirivanju obaveza obavljeno restrukturiranje kreditnih i drugih obaveza neće biti odobreno novo korišćenje dozvoljenog minusa jer, u skladu sa propisima, oni nemaju pravo da se dodatno zadužuju, ili je banka u obavezi da obavi dodatna rezervisanja. Ovo se odnosi i na reprogram duga i za više kreditnih kartica.

- Nezavisno od toga da li klijent po prvi put podnosi zahtev za dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu ili ga je već koristio i želi da nastavi, potrebno je da podnese zahtev za korišćenje kreditnih proizvoda. Takođe i da potpiše saglasnost za pribavljanje izveštaja Kreditnog biroa i overi obrazac potvrde o zaposlenju i visini primanja. Odobravanje minusa zavisi od kreditne sposobnosti klijenta - ističe za “Blic” Predrag Jovanović, član IO Rajfajzen banke.

U banci Inteza prilikom ugovaranja dozvoljenog minusa potrebno je dostaviti potvrdu o zaposlenju i visini primanja ili poslednja tri penziona čeka ako je reč o penzionerima, kao i menicu i izveštaj kreditnog biroa.

Banke najčešće odobravaju dozvoljen minus u visini jedne zarade, ali pozajmica može da bude i do nekoliko plata. Uobičajen period važenja dozvoljenog minusa je godinu dana, retko može da bude i do tri godine.

Banke obično toleriše jedan mesec u nedozvoljenom minusu, a zatim blokadiraju račun, a 60 dana u nedozvoljenom minusu, ili u kašnjenju otplate rate za kredit ili lizing, ili u neizmirivanju dugovanja za kreditnu karticu, evidentira se u izveštaju kreditnog biroa.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Minus mora na strogu proveru

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Jul.2014, 00:16

Klijentima koji su novim kreditima reprogramirali dugove ili su dugo koristili nedozvoljeni minus banke neće produžavati korišćenje dozvoljenog minusa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.