Izvor: B92, 29.Feb.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Minobacackim projektilima gadjan manastir Visoki Decani

Monasi iz manastira Visoki Decani uspeli tu tek radio vezom da obaveste Srpsko nacionalno vece Kosova i Metohije (SNVKM) o minobacakom napadu na taj manastir iz 14. veka. Manastir je gadjan u nedelju, oko 20.30 casova, sa set minobacackih projektila, ali nije ostecen, rekli su monasi, javlja Beta. Telefonske veze sa manastiriom su odavno u prekidu. Monasi su rekli da su minobacacki projektili eksplodirali na nekoliko desetina metara juzno od manastirske crkve i pali u manastrisku bastu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedaleko od punkta italijanskih vojnika iz sastava Kfora. Italijanski vojnici od leta prosle godine cuvaju taj manastir, jedan od najverednijih i najznacajnih verskih objekata, ne samo na Kosovu, vec i mnogo sire.

Portparol Kfora, kanadski potpukovnik Filip Anido saopstio je da su pripadnici multinacionalnih snaga istrazivali eksplozije koje su se dogodile u blizini manastira Visoki Decani. On je rekao da je u blizini manastira pronadjeno devet kratera nastalih od eksplozija minobacackih granata, ali da nije bilo materijalne stete niti povredjenih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.