Ministru krivična zbog imovine

Izvor: B92, 23.Feb.2015, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministru krivična zbog imovine

Srpski političari svake godine prijavljuju imovinu i promene na svojim imovinskim kartama Agenciji za borbu protiv korupcije.

Prošle godine podneto je 14 krivičnih prijava zbog sumnje da neki od njih nisu prijavili imovinu ili da su dali lažne podatke.

Za sada nisu objavljena imana funkcionera, ali B92 saznaje na kojim funkcijama su osobe protiv kojih su podnete prijave.

Svaki funkcioner dužan je da Agenciji za borbu protiv korupcije podnese izveštaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o imovini bračnog ili vanbračnog partnera i maloletnog deteta.

To mora da uradi najkasnije 30 dana od stupanja na funkciju kao i posle odlaska sa funkcije.

“Agencija je podnela 14 krivičnih prijava protiv funkcionera koji nisu prijavili imovinu ili su dali netačne podake. Podneli smo i 168 zahteva za pokretanje postupaka“, navodi Zorana Kepnih Hinić iz Agencije za borbu protiv korupcije.

B92 saznaje protiv kojih funkcionera su podnete prijave tokom prošle godine zbog postojanja osnova sumnje da nisu prijavili imovinu ili su dali lažne podatke.

Radi se o ministru zdravlja, o dva državna sekretara, potpredsednika Vlade Vojvodine, dva zamenika predsednika glavnih odbora, pomoćnika gradonačelnika, člana komisije za Hartije od vrednosti, sudije, predsednika Nadzornog odbora, direktora inspektorata, direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i dva direktora javnih preduzeća.

U prošloj godini Srbija je imala dva ministra zdravlja, nakon odlaska Slavice Đukić Dejanović to je bio Zlatibor Lončar, pa nije jasno na koga se prijava odnosi, takođe, državni sekretari su se promenili, sudija u Srbiji ima nekoliko stotina, baš kao i direktora javnih preduzeća. Ipak, imena onih protiv kojih su podnete krivične prijave još nisu poznata.

“To je nešto što ulazi u godišnji izveštaj i biće objavljeno kada Skupština usvoji izveštaj“, ističe Kepnih Hinićeva.

U 2015. trebalo bi da bude izmenjen zakon tako da će Agencija za borbu protiv korupcije moći da proverava, uz imovinu bračnih i vanbračnih partnera političara i imovinu njihove dece, i imovinu roditelja funkcionera.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prijava protiv ministra zdravlja zbog imovinske karte

Izvor: Radio 021, 23.Feb.2015

Srpski političari svake godine prijavljuju imovinu i promene na svojim imovinskim kartama Agenciji za borbu protiv korupcije...To mora da uradi najkasnije 30 dana od stupanja na funkciju kao i posle odlaska sa funkcije. "Agencija je podnela 14 krivičnih prijava protiv funkcionera koji nisu prijavili...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.