Ministrov optimizam: Vojska Srbije profesionalna - a brojnija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministrov optimizam: Vojska Srbije profesionalna - a brojnija

BEOGRAD - Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da je potpuna profesionalzacija Vojske Srbije apsolutno u skladu sa modernom i savremenom vojskom i državom i izrazio optimizam da će se to i ostvariti u 2010. godini.

"Ubeđen sam da društvo daje podršku takvoj projekciji vojske. Ali, nisam ubeđen da kao država na pravi način tome pristupamo i da imamo odgovarajuću javnu podršku, kako bi zainteresovani da budu profesionalni vojnici znali gde da se prijave, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje su prednosti, kakve su beneficije...", rekao je Šutanovac.

Dobri vojnici, dobro došli

On je u intervjuu za najnoviji broj magazina "Odbrana" ocenio da u realizaciji procesa profesionalizacije vojske predstoji veliki posao i da, pored uređenja sistema iznutra, mora da se obezbedi i dobra komunikacija s medijima, nevladinim sektorom, intelektualcima...

Upitan da li će se ispuniti rok, da u 2010. Srbija ima profesionalnu vojsku, Šutanovac je odgovorio da je "što se tiče Ministarstva i Vojske optimista da ćemo ispuniti rok i biti apsolutno spremni".

"Dobro došli su svi koji žele da budu vojnici i posle potpune profesionalizacije. Ubeđen sam da ima mladih ljudi koji žele da prođu obuku, da se uvežbaju u pojedinim vojnim veštinama i da će im to iskustvo biti korisno u životu", rekao je on.

Ministar odbrane smatra i da bi "verovatno jedan deo njih i ostao u Vojsci Srbije", navodeći da "takva praksa i u drugim zemljama postoji".

Brojniji sastav - zahtev vremena

Upitan da li je i zato najavljeno brojno povećanje Vojske, Šutanovac je odgovorio da je "povećanje potrebno, pre svega, zato što su rizici, izazovi i pretnje drugačiji nego u godinama kada su pravljeni planovi za smanjenje".

"Unilateralna deklaracija o proglašenju nezavisnosti Kosova i neulazak Makedonije u NATO, svakako utiču na bezbednosnu sliku regiona. O tome moramo da razmišljamo, a ne samo o bezbednosti unutar granica naše zemlje", rekao je Šutanovac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.