Ministri trošili državne pare za zubara i banje

Izvor: Vesti-online.com, 29.Dec.2011, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri trošili državne pare za zubara i banje

Državna revizorska institucija (DRI) objavila je danas izveštaj o kontroli 47 subjekata u kojoj su utvrđene brojne nepravilnosti zbog kojih je do sada podneto 18 zahteva za prekršajni postupak i tri krivične prijave. DRI je u svom izveštaju navela da su državne institucije prekomerno trošile novce na reprezentacije, isplate zarada, javne nabavke, pa čak i na odlaske u banju i posete stomatolozima.

Predsednik Saveta DRI Radoslav Sretenović najavio je danas na predstavljanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << izveštaja u skupštinskom Odboru za finansije podnošenje novih krivičnih prijava. On nije isključio mogućnost da krivične prijave budu podnete i protiv pojedinih ministara jer su utvrđene nepravilnosti i tokom kontrole ministarstava.

Nepravilnosti su utvrđene u popisu imovine budžetskih korisnika, javnim nabavkama, isplatama zarada, isplatama po ugovoru o delu, uplati poreza i doprinosa, troškovima za reprezentaciju.

Revizori su pozitivno mišljenje dali na finansijske izveštaje samo dva revidirana subjekta - Uprave carina i Narodne banke Srbije. Kod 40 subjekata revizori su izrazili mišljenje sa rezervom a kod pet nisu izrazili mišljenje.

Saopšteno je da je kod deset budžetskih korisnika utvrđeno prekoračenje za isplatu plata i naknada za zaposlene od ukupno 5,4 milijarde dinara.

Revizija je pokazala da su najveće nepravilnosti u trošenju novca namenjenog reprezentaciji bila u javnim preduzećima pa je tako za banjski smeštaj potrošeno 4,2 miliona dinara više nego što je predviđeno a za stomatološke usluge 17,9 miliona.

Vrednost javnih nabavki koje su sprovedene suprotno zakonu je 86 milijardi dinara od čega se 71 odsto odnosi na nabavke koje su sprovedene bez objavljivanja tendera, što je pravdano hitnošću postupka.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.