Izvor: B92, 22.Feb.2009, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri štede na putovanjima

Beograd -- Putni troškovi najviših državnika, ali i svih koji platu primaju iz budžeta, ove godine biće manji za oko 300 miliona dinara, pišu "Večernje novosti".

Toliko je u startu srezano kada se pravio budžet, ali članovi Vlade Srbije kažu da će dodatno smanjiti troškove, posebno kada budu leteli preko državne granice. Vicepremijer Božidar Đelić kaže da će svuda putovati ekonomskom klasom i da će ići u jeftinije hotele, koji su u skladu sa pozicijama državnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << funkconera.

Vladinim uredbama je predviđeno da funkcioneri koi putuju obavezno moraju da imaju putni nalog, a mogu da računaju na dnevnicu, hotelski smeštaj i prevoz. Svaki trošak mora da se pravda računom.

Boravak u najluksuznijim hotelima dopušten je samo izuzetno, na primer kada smeštaj rezervišu domaćini. U Briselu npr. članovi Vlade Srbije odsedaju oko trga "Gran plas", u centru grada, mada češće u hotelu "Lu plaza", koji je blizu evropskih institucija gde prenoćište košta od 100 do 120 evra.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da većinu njegovih putovanja i smeštaj plaća Svetska zdravstvena organizacija, a kad plaća država, onda boravi u hotelima sa kojima ambasade Srbije imaju ugovore, pa je cena povoljnija.

Prema podacima dostavljenim "Novostima" iz Vlade, njeni članovi su do novembra prošle godine, na dnevnice, hotelski smeštaj i avioprevoz potrošili nešto više od 26 miliona dinara, a skoro polovina te sume otišla je na putovanja ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.