Izvor: Southeast European Times, 17.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri inostranih poslova EU spore se oko izgleda Makedonije za pridruživanje EU

17/06/2008

LUKSEMBURG -- Moguće pokretanje razgovora sa Makedonijom o pridruživanju EU ove godine izazvalo je žestoku debatu među evropskim ministrima inostranih poslova, na sastanku održanom u ponedeljak (16. juna) u Luksemburgu. Spor je počeo nakon što se susedna Grčka usprotivila očekivanjima Skoplja da se pridruži bloku, zbog dugotrajnog spora oko imena između te dve zemlje. Diplomate su izrazile zabrinutost zbog teških prekršaja do kojih je došlo tokom prevremenih izbora >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u Makedoniji 1. juna i pozvale vladu da kazni odgovorne. Oni su ponovili svoju posvećenost evropskim perspektivama Skoplja, ali nisu pominjali konkretan datum početka razgovora o pridruživanju.

Kada je u pitanju Srbija, ministri inostranih poslova odlučili su da predlože Savetu EU ubrzavanje integracije zemlje u EU, uključujući dodelu statusa kandidata za prijem u Uniju. Holandija se navodno protivila formulacijama, ali je na kraju ostao originalni tekst.

U pogledu Kipra, ministri inostranih poslova EU složili su se da ublaže ekonomsku izolaciju severnog dela Kipra koji je pod kontrolom Turaka, kako bi se podstaklo ponovno ujedinjenje ostrva. Te mere usmerene su na jačanje trgovine i ekonomsku integraciju turske i grčke zajednice na ostrvu. (Utrinski vesnik, Zaman - 17/06/08; Rojters, Makfaks, A1, STA, Beta, Fena, AP - 16/06/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.