Izvor: Southeast European Times, 17.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri inostranih poslova EU dali zeleno svetlo za liberalizaciju viznog režima za zapadni Balkan

16/06/2009

LUKSEMBURG -- Ministri inostranih poslova EU dali su u ponedeljak (15. jun) Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori zeleno svetlo za liberalizaciju viznog režima.

"Ministri su podstakli Evropsku komisiju [EK] da pokrene proceduru za ukidanje viznih pripisa za zemlje koje ispunjavaju uslove, sa namerom da se ostvari bezvizni režim, idealno bi bilo do kraja 2009", rekao je posle sastanka u Luksemburgu češki ministar inostranih poslova Jan Kohut čija zemlja završava svoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << mandat kao predsednik EU.

Makedonija se smatra najnaprednijom zemljom u ispunjavanju neophodnih uslova za liberalizaciju, uključujući bezbednost dokumenata, spoljne odnose i osnovna prava. Crna Gora i Srbija ispunile su većinu uslova i očekuje se da će ostvariti dalji napredak do kraja godine. Albanija i Bosna i Hercegovina (BiH) najverovatnije će biti izostavljene sa liste, dok Kosovo nije čak ni kandidat za to.

Na sastanku u Luksemburgu ministri inostranih poslova takođe su pohvalili visokog predstavnika BiH Valentina Inzka za njegove napore u olakšavanju napretka u zemlji. Ministri su takođe ponovili svoju podršku pridruživanju BiH Evropskoj uniji i pozvali sve političke lidere u zemlji da se uzdrže od nacionalističke retorike i fokusiraju se na implementaciju neophodnih reformi. (RTS, B92, A1, Makfaks, Dnevni avaz, Srna, Fena, Savet Evropske unije, EUobzerver, Balkan Veb, Šekuli, Ora Njuz - 15/06/2009)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.