Ministri EU podržali smanjenje EUFOR-a

Izvor: Southeast European Times, 03.Okt.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri EU podržali smanjenje EUFOR-a

Ministri odbrane EU izrazili su u sredu podršku planu za postepeno gašenje mirovne operacije Unije u Bosni i Hercegovini, navodeći kao razlog unapređenu bezbednost u zemlji.

02/10/2008

(AFP, Rojters, AP, DPA, Blumberg, Juronjuz, VOA, B92 - 01/10/08)

Mirovne snage EU (EUFOR) u Bosni i Hercegovini (BiH) ostvarile su svoje vojne ciljeve, rekli su u sredu (1. oktobra) ministri odbrane Unije, raspravljajući o budućnosti misije na neformalnom sastanku koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << je održan u Duvilu, u Francuskoj.

Takođe su se složili da bi 27-člana Unija, s obzirom na značajno unapređivanje bezbednosti u BiH poslednjih godina, trebalo da se pomeri ka transformaciji obima i uloge te operacije pod nazivom Altea.

"Vojni ciljevi su ispunjeni; ne postoji bilo kakav razlog za nastavak misije", izjavio je novinarima francuski ministar odbrane Erve Moren, čija zemlja trenutno predsedava rotirajućim predsedništvom EU.

Prema pisanju novinske agencije DPA, postoje četiri moguća scenarija za budućnost EUFOR-a koja se trenutno razmatraju, a koja se kreću od toga da misija ostane nepromenjena pa do potpunog povlačenja snaga. Moren je rekao da je velika većina zemalja članica izrazila podršku planu za postepeno gašenje EUFOR-a i njegovu zamenu snagama za brzo delovanje koje su više civilne prirode i stacionirane izvan BiH, ali mogu da intervenišu u hitnim slučajevima.

Samo "jedna ili dve zemlje" zalažu se za održavanje statusa kvo, ukazao je on, ali nije imenovao te zemlje.

"Ljudi su uglavnom izneli mišljenje da je važno da se postepeno krećemo ka povlačenju i posebno ka promeni prirode misije", rekao je francuski ministar.

Dok je EUFOR u najvećoj meri završio svoje vojne operacije, smatra se da su BiH u ovom trenutku najpotrebniji vojni savetnici i policijski instruktori.

U nedostataku jednoglasne odluke u sredu, britanski general Džon Mekol, komandant EUFOR-a, "predstaviće preciznije opcije" ministrima odbrane EU koje će oni razmotriti na svom sledećem formalnom sastanku u Briselu 10. novembra.

Moren je međutim ukazao da EU ne beži od BiH.

"Ne postavlja se pitanje momentalnog odlaska Evrope, što bi bio loš znak", rekao je ministar. Međutim, EU takođe mora da uveri ljude da je sposobna ne samo da pokrene misiju nego i da je okonča, dodao je on.

"Ne možemo da kažemo našim građanima da moramo da imamo takve misije, ali da ne znamo kako da ih završimo", rekao je Morin.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.