Ministre, promeni gradivo!

Izvor: Blic, 29.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministre, promeni gradivo!

BANJALUKA - Oko 30 odsto gradiva za osnovne škole je nepotrebno i enciklopedijskog je karaktera. Udžbenici „vrve" od neadekvatne terminologije, jer su pisani previše akademski, kao da su namenjeni nastavnicima ili studentima. Istovremeno, svaka promena udžbenika prouzrokuje njihovo kašnjenje u prodaji, a pritom su i skupe. Zato se sa pravom postavlja pitanje da li je osnovno obrazovanje besplatno, navodi se, između ostalog, u pismu učenika osmog razreda OŠ „Sveti Sava" iz Doboja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << upućenog na adresu „EuroBlica".

Istraživanje, koje su sproveli ovi učenici među vršnjacima, pokazuje da su nastavni planovi i programi preopširni i za posledicu imaju, kako se navodi u pismu, kampanjsko učenje i dominantu ulogu nastavnika.

„Postavlja se pitanje imamo li pravilan psihofizički razvoj? Treba li nam toliko knjiga i priručnika da svaki dan nosimo u školu i dobijemo skoliozu zbog preteških đačkih torbi? Zbog preopširnih nastavnih planova učenici imaju strah od knjige i uglavnom apstraktnu nastavu, jer profesori dominiraju na 70 odsto časa", kivni su osnovci. Tinejdžeri su nezadovoljni, jer udžbenici svake nove školske godine kasne, pa se učenici snalaze na različite načine.

„Koristimo stare knjige ili zapisujemo ukratko sadržaje lekcija i izrađujemo panoe prema uputstvu nastavnika, uz korištenje drugih izvora znanja. To nam zadaje velike probleme, kao i nastavnicima", navodi se u pismu.

Zato su dobojski osnovci napravili plan kako da se prevaziđu ovi problemi u osnovnom obrazovanju.

„Resorno ministarstvo treba da u saradnji sa izdavačkim kućama prekine sa praksom promašenih reformi, poveća ulaganje u obrazovanje, izbaci nepotrebne u suvišne stvari iz udžbenika i prilagodi nastavni plan i program uzrastu učenika, da knjige ne budu jedini izvor znanja", predlažu tinejdžeri.

Ministarstvo prosvete, kako kažu, trebalo bi da pripremi nacrt novog nastavnog plana i programa, koji bi uvažio i njihovo mišljenje.

„Stručna komisija pri resornom ministarstvu treba da sa više ozbiljnošću razmotri prijave na konkurs za izradu udžbenika i da taj posao provere stručnim ljudima sa dugogodišnjom praksom u nastavi. Pozitivan primer je novi udžbenik istorije za šesti razred", smatraju osnovci.

U Ministarstvu prosvete i kulture RS kažu da je novim zakonom o osnovnom obrazovanju RS prvi put predviđen i pravilnik koji će jasno propisati standarde pisanja udžbenika.

„Propisaće tačno koliko bi knjiga trebalo da ima strana, kako će tačno izgledati, slike koje će biti zastupljene i slično", objašnjava Duška Golić, viši stručni saradnik za strateško planiranje u osnovnom obrazovanju u Ministarstvu. Istovremeno, Golićeva kaže da je „promena nastavnih planova i programa složen proces koji zahteva vreme".

„Treba biti oprezan pri proceni nastavnih planova i programa. Gradivo nije baš toliko preopširno. Primera radi, u evropskim zemljama deca provode više vremena u školi nego naši učenici. Problem je u načinu kako se sadržaji prezentuju đacima", kaže Duška Golić.

Globus - okrugla stvar na plakaru!

Prošle godine resorni ministar Anton Kasipović izjavio je da nisu dobri nastavni planove i programi, udžbenici, načini predavanja i ispitivanja i da je potrebno sve menjati. Takođe je rekao da su neophodne izmene zakona o izdavačkoj delatnosti, „jer je teško utvrditi kvalitet udžbenika kada u RS ne postoje standardi za pisanje knjiga, pa se tačno ne može odrediti koliko pojedini udžbenici treba da imaju strana". „Primera radi, sada postoje udžbenici u kojima piše da je globus okrugla stvar na plakaru ili da je poštenje najčešći uzrok siromaštva, što je pogrešno", izjavio je tada Kasipović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.