Ministarstvo zdravlja odbacilo primedbe Agencije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2012, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo zdravlja odbacilo primedbe Agencije

BEOGRAD -

Ministarstvo zdravlja odbacilo je danas primedbe Agencije za borbu protiv korupcije koja smatra da obavezivanje građana da do 3. juna moraju izabrati lekara predstavlja uskraćivanje Ustavom zagarantovanih prava na zdravstvenu zaštitu i otvara mogućnost za korupciju.

Ministarstvo zdravlja je ocenilo da Agencija time "neopravdano doprinosi stvaranju nepoverenja građana u zdravstveni sistem".

"Smatramo da je neprimereno da Agencija reaguje po pitanju ustavnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << određenih odredbi Zakona o zdravstvenom osiguranju prvo putem sredstava javnog informisanja, bez prethodnog obraćanja Ministarstvu zdravlja", navodi se u saopštenju Ministarstva i dodaje da je bilo očekivano da Agencija takve primedbe iznese u procesu izmene i dopune zakona, a ne sada kada se primenjuju, "što doprinosi stvaranju nepoverenja građana u pravni sistem".

Ministarstvo ocenjuje da izbor lekara, koji postaje jedan od uslova za overu zdavstvene knjižice, ne predstavlja uskraćivanje Ustavom zagarantovanih prava na zdravstvenu zaštitu građana, budući da Ustav upućuje da se sistem zdravstvene zaštite i zdravstvenog osigurnja bliže uređuje zakonom.

"Ono što Agencija napada predstavlja upravo uvođenje procedura koje sprečavaju zloupotrebu, neracionalnost, proizvoljnost u ostvarivanju prava, a time sprečavaju i potencijalno koruptivno delovanje u zdravstvenom sistemu", navedeno je u saopštenju.

Ukazujući da je prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje čak 6,7 miliona građana izabralo svog lekara, Ministarstvo je ocenilo da Agencija za borbu protiv korupcije "neopravdano doprinosi stvaranju nepoverenja građana u zdravstveni sistem, koji su pokazali visok stepen svesti i odgovornosti i izabrali svog lekara".

"Za one građane koji nisu izabrali svog lekara možemo da zaključimo da ili ne žive u zemlji ili ne koriste zdravstvenu zaštitu u javnom nego u privatnom sektoru", navodi se i dodaje da ukoliko osigurano lice ne izabere lekara u zakonom predviđenom roku ima pravo na hitnu medicinsku pomoć do momenta prve posete domu zdravlja, kada će izabrati svog lekara.

Ministarstvo zdravlja naglašava da se na taj način ne uskraćuje pravo na zdravstvenu zaštitu, "već samo pravo na pružanje zdravstvenih usluga na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja".

Kako je navedeno u saopštenju, Ministarstvo zdravlja je otvoreno za saradnju sa svim institucijama u sistemu zdravstvene zaštite kako bi se poboljšalo i unapredilo pružanje zdravstvene zaštite za sve naše građane, ali uz neophodno poštovanje procedura, pravila i zakona.

Agencija za borbu protiv korupcije ranije danas je ukazala da odredba Zakona o zdravstvenom osiguranju, koja propisuje da građani do 3. juna treba da izaberu lekara uz pretnju gubitka prava na zdravstveno osiguranje povređuje Ustavom zagarantovano pravo na zdravstvenu zaštitu, ali i otvara mogućnost za korupciju.

Agencija u saopštenju, koje je objavljeno na njenom sajtu, objašnjava da se time ugrožava Ustavom zagarantovano pravo na zdravstvenu zaštitu, jer se pružanje primarne zdravstvene zaštite uslovljava izborom lekara kao zakonskim uslovom za naknadnu overu zdravstvene knjižice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.