Ministarstvo zdravlja: Lek Euthyrox u apotekama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2020, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo zdravlja: Lek Euthyrox u apotekama

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je danas da se lek Euthyrox nalazi u prometu, da ga ima u apotekama u svim dozama.

"Obaveštavamo javnost da su, prema najnovijim informacijama dobijenim od nosioca dozvole za lek Euthyrox, farmaceutske kompanije Merck, novoproizvedene serije leka Euthyrox u dozama od 25mcg, 50mcg, 75mcg, 100mcg i 150mcg uvezene i nalaze se u prometu, odnosno u apotekama, te nestašica nema", kažu u Ministarstvu zdravlja.

Napominju da za problem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u snadbevanju navedenog leka u prethodnom periodu nije bilo odgovorno Ministarstvo zdravlja Srbije, već dobavljač.

Inače lek Euthyrox uzimaju pacijenti koji imaju smanjenu funkciju štitne žlezde.

Kompanija Merck redovno snabdeva tržište Srbije lekom Euthyrox i nastaviće da ga snabdeva, saopštavaju iz ovog preduzeća.

Kratkoročne deficitarnosti pojedinih doza leka Euthyrox posledica su povećane potražnje na globalnom tržištu kao i u Srbiji. Trenutna deficitarnost posledica je stvaranja zaliha leka kod pacijenata. Kompanija Merck je na globalnom nivou preduzela sve neophodne korake i angažovala je dodatne proizvodne kapacitete tako da odgovori na povećane potrebe tržišta, ističu.

Dodatne količine leka Euthyrox za Srbiju koje bi stabilizovale tržište očekuju se tokom marta.

Razloga za zabrinutost nema, jer će kompanija Merck nastaviti redovno snabdevanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.