Ministarstvo tražilo lične podatke, sindikati protestovali

Izvor: B92, 06.Okt.2016, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo tražilo lične podatke, sindikati protestovali

Sindikati prosvete pre dva dana protestovali su navodeći da je ministarstvo tražilo lične podatke o članovima sindikata.

Ispostavilo se da to nije sasvim tačno.

Ipak, zbog nejasnoća o ovom slučaju kancelarija poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenula je nadzor.

I sindikati i ministarstvo ipak su saglasni u jednom, u dopisu nisu traženi matični brojevi sindikalaca, već informacije o predstavnicima reprezentativnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sindikata i broju članova sindikata u školskim ustanovama. Prebrojavanje članova u situaciji kada se očekuju otpuštanja osuđuju u sindikatu Nezavisnost.

“To je priprema za zloupotrebu, jer iz jednog prostog razloga, odakle i ko tvrdi da je tačno, da je direktor dao tačan podatak, da je on validan, da je ok. Direktor izdaje rešenje i on je jedino zadužen za to, ne može da bude ministarstvo, prema trenutnim zakonima. Nije mi uopšte jasno otkud to da ministarstvo prosvete preuzima ingerencije ministarstava rada i odbora za reprezentativnost koji treba to da utvrdi”, naveo je predsednik “Nezavisnosti” Tomislav Živanović.

U odgovoru za B92 iz Ministarstva navode da su podaci traženi za informacioni sistem, kao i da su prikupljani i ranijih godina, ali u pisanoj formi.

"Podaci su traženi zbirno na nivou ustanove, kao brojka, a ne imenom i prezimenom, kako tvrde sindikati. Ministarstvo je tražilo da se unese samo informacija o tome ko je predstavnik reprezentativnog sindikata jer u račun za budžet ustanove ulazi i funkcijski dodatak za tog predstavnika sindikata”, navelo je Ministarstvo.

Podaci o sindikalnom članstvu su naročito osetljivi i mogu se obrađivati samo uz pristanak osobe o čijim se podacima radi, ističe poverenik za zaštitu podataka o ličnosti. Kaže da je ipak pokrenuo nadzor kako bi ceo slučaj dobio zvaničan epilog.

“Jer ja se bojim da je tu opet ona čuvena priča o nekim gluvim telefonima, da je ministarstvo tražilo nešto da su direktori to razumeli ili pod navodnicima razumeli drukčije, pa su tako stvorili tu zbrku”, rekao je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Razume zabrinutost i reakciju sindikata.

“U situaciji kada najavljujete racionalizaciju zaposlenih u prosveti, onda bi u utakmici ovog ili onog sindikata ili u situaciji u kojoj direktor treba da bira da li da se konfrontira sa slabijim ili jačim sindikatom, to moglo da bude od uticaja i na sudbinu radnika, pojedinaca i to svakako nije dobro”, dodao je Šabić.

Prema podacima sindikata, 18.000 ljudi u prosveti nema pun fond časova, a 10.000 njih je zaposleno na određeno vreme.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.