Ministarstvo pravde pripremilo novu Nacionalnu strategiju za ostvarivanje prava žrtava

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Feb.2020, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo pravde pripremilo novu Nacionalnu strategiju za ostvarivanje prava žrtava

Ministarstvo pravde saopštilo je danas da je pripremilo predlog nove Nacionalne strategije za ostvarivanje prava žrtava i svedoka krivičnih dela u Srbiji za period 2019-2025. godine, sa pratećim Akcionim planom.

Predlog je izrađen zajedno sa drugim nadležnim organima i civilnim sektorom, a u cilju jačanja institucionalnog sistema ostvarivanja prava žrtava u Srbiji, kao i njegovog usaglašavanja sa evropskim standardima, navodi se u saopštenju ministarstva.

Uspostavljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nacionalne mreže službi podrške, kao i unapređenje zaštite žrtava i svedoka krivičnih dela i podizanje svesti o pravima žrtava i svedoka krivičnih dela, neki su od ciljeva te strategije.

"Uspostavljanjem mreže službi za podršku žrtvama i svedocima na teritoriji cele Srbije značajno će biti unapređena zaštita prava žrtava, biće smanjenja mogućnost sekundarne viktimizacije i obezbeđena standardizacija procedura za individualne procene potreba žrtava, kao i jednaka geografska raspoređenost ovih službi", obrazložilo je Ministarstvo pravde.

Naglašava se da će biti jasno definisani standardi kvaliteta i mehanizmi odgovornosti pružalaca pomoći, kao i procedure postupanja sa žrtvama krivičnih dela, što će, kako tvrde, obezbediti da svaka žrtva bilo gde u Srbiji dobije isti kvalitet usluge i isti nivo zaštite bez diskriminacije.

Dodaje se da je u planu i da Vlada Srbije formira Koordinaciono telo za podršku žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji, koje, pored ostalog, treba de prati i analizira mere usmerene na unapređenje položaja žrtava krivičnih dela.

Povodom Evropskog dana žrtava, koji se obeležava danas, Ministarstvo pravde ukazuje da je potrebno ulagati kontinuirane napore na unapređenju ostvarivanja prava žrtava, kako u smislu njihove krivično pravne zaštite, tako i jačanja svesti celokupnog društva o podršci koja treba da bude sveobuhvatna.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Ministarstvo pravde pripremilo novu Nacionalnu strategiju za ostvarivanje prava žrtava

Izvor: Beta, 22.Feb.2020

Ministarstvo pravde saopštilo je danas da je pripremilo predlog nove Nacionalne strategije za ostvarivanje prava žrtava i svedoka krivičnih dela u Srbiji za period 2019-2025. godine, sa pratećim Akcionim planom.Predlog je izradjen zajedno sa drugim nadležnim organima i civilnim sektorom, a u cilju...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.